Ultima Postare

La Vânătoare de Puncte: "Câinii Roșii" Înfruntă Bariera Arbitrajului, ca și în campionatul când am retrogradat

  sursa foto: GSP.ro Dinamo București se pregătește pentru un meci crucial în play-out-ul SuperLigii, unde va întâlni FCU  Craiova în deplasare. Programat pentru 20 aprilie (sâmbătă) la 17:30, meciul va fi transmis în direct pe  Digi Sport 1. Înaintea acestei confruntări decisive pentru evitarea retrogradării, unul dintre oficialii echipei a avertizat că jucătorii trebuie să-și dovedească valoarea. Răzvan Zăvăleanu, administratorul juridic al clubului, a subliniat că jucătorii beneficiază de condiții excelente și nu au scuze în cazul unui eșec. De asemenea, a precizat că o victorie împotriva Craiovei ar fi crucială pentru finalul sezonului competițional. ”Nu cred că există plângeri din punctul de vedere al condițiilor puse la dispoziție pentru jucători.  Trebuie să arate că au o anumită valoare de Liga 1 (n.r. SuperLiga) și să facă în așa fel încât jocul lor să  ne ducă la rezultatele scontate. Pe lângă partea care ține de puncte, cred că este o componentă  

Post Top Ad






Black Friday! Super-reduceri la jucatori!

[starttext]











OLX: Imobiliare - Vanzari terenuri. Proprietar serios, vand teren de fotbal, ofer spre vanzare/inchiriere jucatori buni, seriosi, la preturi extraordinare.

Am simtit necesar sa scriu cateva cuvinte despre situatia generata de declaratiile actionarului principal al clubului, declaratii care au generat in urma lor o serie de scenarii mai mult sau mai putin SF - dupa imaginatia fiecaruia.




Mai intai, pentru ca un club sa fie de vanzare, este necesar sa existe un inventar - sa stie cumparatorul ce anume e de vanzare. E clar ca sechestrul pe actiunile clubului pus de Nicolae Badea face inutila orice discutie la ora actuala referitoare la schimbarea actionariatului - cumpararea de actiuni fiind imposibila. Celelalte active ale clubului - jucatorii, autocarul - or fi ele de vanzare, dar nu schimba cu nimic discutia, vanzand jucatorii bucata cu bucata nu vinzi clubul. E o situatie similara cu vanzarea unei masini, in care cumparatorul iti cere actele, si tu ii spui ca nu le ai, ca ti-a pus banca sechestru, dar poti sa-i dai un scaun, un far, cutia de viteze.. jucatorii sunt in cazul acesta consumabilele de care patronul dispune dupa bunul plac, la preturi derizorii.


Pariaza online fara risc cu cei 250 RON oferiti de aceasta agentie. Daca ai pierdut primul bilet,
primesti banii inapoi. Daca ai castigat, poti retrage fara rulaj necesar - CLICK AICI



Am citit un scenariu referitor la implicarea unui miliardar - domnul Ion Tiriac. E curios ca primul personaj la care ne gandim cand e vorba de bunastarea financiara a clubului Dinamo e domnul Tiriac. Dansul probabil nici nu stie ca sectia de fotbal mai exista si n-am vazut vreodata vreo intentie din partea sa de a se implica financiar intr-un proiect in clubul de fotbal. Pana la proba contrarie, o sa prefer realitatea in locul ideilor putine dar fixe.

Un alt scenariu - ideea Socios - e si mai amuzant privind implicarea totala a sustinatorilor "cap de tabel". In sprijinul acestei idei, am sa-mi dau si eu contul IBAN, sa-mi trimiteti banii dumneavoastra. Promit sa cumpar actiuni.. cand s-o ridica sechestrul de pe ele.

Pentru ca un club sa aiba in actionariat suporterii, este necesara o conditie minima indeplinita - sa fie listat la bursa. (evident, sa nu aiba sechestru pe bunuri). Exista si o varianta in care cumperi actiuni - niste bilete inseriate, care contin numele si datele tale - care-ti confera dreptul de actionar, si care pot fi emise de club, in baza unui pret pe actiune. Totalul acestor actiuni reprezinta valoarea clubului, ele adunate dau un procentaj de 100%. Pentru ca sa cumperi astfel o actiune, banii trebuie sa intre in conturile clubului - persoana juridica - si nu in contul vreunui "cap de tabel".

In momentul de fata, valoarea declarata de actionarul principal nu este o piedica, stim cel putin un indian dispus sa cumpere F.C. Dinamo pentru 2 milioane. Initial patronul pomenise de 2 milioane, care ulterior au devenit 4, apoi 5. Nu trebuie sa fii un Tiriac, nici macar un Becali, trebuie sa fii insa un om dispus sa risti cateva milioane si sa fii un apropiat al fenomenului. O avere situata undeva peste 30-40 milioane ar putea fi un criteriu de selectie al viitorului actionar (avem topul Forbes pentru asta). Sau cateva averi de milioane de euro asociate.

Evident, trebuie sa mai si existe ceva de cumparat...


Situatia actuala

Clubul si in situatia sa actuala va merge inainte, din intertie, cum a facut-o timp de 28 de ani. Dupa caderea comunismului clubul de fotbal a mers pe aceeasi linie descendenta, intrerupta cand si cand de perioade izolate: perioada Andone, perioada Cornel Dinu si ocazional momente marca Rednic. In actualul context economico-social, doar cluburile cu academii puternice vor rezista concurentei. Dinamo nu are bani, nu are stadion, nu are management, nu are echipa si nu mai are nici patron dupa ultimele declaratii. Are mereu alaturi suporterii, care si cand rup garduri si isi tipa nemultumirea, o fac tot din dragoste pentru ceea ce inseamna Dinamo.

Suporteri care au gresit fata de jucatori. Cand s-a descoperit ca inaintea unui meci cu o divizionara C s-a consumat alcool, s-au gasit vinovatii pentru intreg parcursul descendent de la Revolutie incoace: Filip, Nedelcearu si alti cativa colegi. Intrebare fireasca - fotbalistii ar trebui sa fie niste fiinte cultivate, niste elevati abonati ai bibliotecilor? Oare Dobrin n-a consumat in viata lui alcool? Oare Mister Dinu n-are si el de povestit ispravi asemanatoare de prin tineretile lui?

Departe de a ma constitui in avocatul alcoolului, va amintesc ca sunt multi idoli ai tribunelor - fosti jucatori, unii retrasi din activitate - care fumau pachetul de tigari pe zi, beau de rupeau sau dispareau din cantonamente in escapade amoroase. Jucatorii trebuie sa fie judecati dupa contractele lor - nu dupa gura lumii. Daca scrie ca trebuie amendati, sa fie amendati, insa nu injurati si amenintati. Nu este vina lor ca Dinamo a ajuns in afara play-off-ului. Multi dintre ei sunt doar niste copii. Mai au multe de invatat si de demonstrat.

Insa problema e un pic mai complicata decat pare. In scandalul alcoolului bunaoara avem Filip, Hanca, Nedelcearu - trei nume care trebuie vandute (de Costache nu mai amintim). Daca ii vinzi iti pui suporterii in cap; mai bine faci din tantar armasar, si ii vinzi oricum, starnind supararea suporterilor impotriva acestor jucatori. Oricum ar fi, de vandut tot ii vinzi, mai bine sa-i vinzi cazuti in dizgratie, decat sa ii rupi din echipa sub ochii suporterilor. Lasi in locul tau un subordonat total, care il va da afara pe Miriuta daca misca in front si te-ai spalat pe maini de tot. Ca e vina lor - si a lui Miriuta - ca Dinamo in ultimii ani a ajuns unde a ajuns.

Intre timp, unii vor fi in continuare ocupati sa cheme lumea la stadion. Miriuta va fi fost demis de mult; in mod sigur daca mergem acum si facem abonamente, se vor schimba toate cele descrise mai sus. Ma bucur si acum la stirea aia cu stadionul - confirmata de acu 2 luni - ca mai e confirmata inca o data.


Despre o posibila viitoare organizare

Exemplul de urmat ar fi cel al lui Hagi, care a construit de la zero, intr-un colt uitat de lume, o scoala de fotbal. Investitii a facut doar in academii, in viitorul clubului. Dinamo are un antrenor dinamovist (cine-l contesta pe Miriuta e un dobitoc, un antrenor bun iti castiga maxim cateva meciuri, restul campionatului e treaba echipei). Mai departe - presedinte, manageri, apropiati, bagatori de seama - unde au fost si pana acum nevazuti, n-o sa le simta nimeni lipsa daca n-or sa mai fie.
Organigrama clubului trebuie sa cuprinda presedinte (cu drept de semnatura), antrenori (pentru echipa mare si pentru grupele de juniori), doctor, preparator fizic, specialist in nutritie, secretara care sa raspunda la telefoane si sa rezerve bilete de avion si camere de hotel, jurist, expert contabil si om de vanzari - care sa vanda tricouri, fulare. Orice altcineva prezent e inutil, trebuie sa zboare.

Nu se va intampla nimic din cele descrise mai sus, atata timp cat clubul e condus in continuare de mana dreapta a patronului. Actualul presedinte (campion cu numele la cautari pe Google) este doar paravanul dintre suporteri si patron - nu-l stie nimeni, n-are nimeni habar de el precum nici el n-are habar de fotbal. Nu il intereseaza decat sa execute ordine, fiind un simplu angajat. Deja prevad momentul din viitorul apropiat, cand ni se va spune: "ma intorc la echipa, ati vazut ca fara mine nu v-ati descurcat? V-am lasat de capul vostru si uite unde ati ajuns... am sa ma sacrific, si am sa vin sa va salvez inca o data!"

Evident, trebuie sa mai exista si ceva de vandut...


Articol scris de: Robert Mihai Muntean
[endtext]

Comentarii