Ultima Postare

La Vânătoare de Puncte: "Câinii Roșii" Înfruntă Bariera Arbitrajului, ca și în campionatul când am retrogradat

  sursa foto: GSP.ro Dinamo București se pregătește pentru un meci crucial în play-out-ul SuperLigii, unde va întâlni FCU  Craiova în deplasare. Programat pentru 20 aprilie (sâmbătă) la 17:30, meciul va fi transmis în direct pe  Digi Sport 1. Înaintea acestei confruntări decisive pentru evitarea retrogradării, unul dintre oficialii echipei a avertizat că jucătorii trebuie să-și dovedească valoarea. Răzvan Zăvăleanu, administratorul juridic al clubului, a subliniat că jucătorii beneficiază de condiții excelente și nu au scuze în cazul unui eșec. De asemenea, a precizat că o victorie împotriva Craiovei ar fi crucială pentru finalul sezonului competițional. ”Nu cred că există plângeri din punctul de vedere al condițiilor puse la dispoziție pentru jucători.  Trebuie să arate că au o anumită valoare de Liga 1 (n.r. SuperLiga) și să facă în așa fel încât jocul lor să  ne ducă la rezultatele scontate. Pe lângă partea care ține de puncte, cred că este o componentă  

Post Top Ad






Dinamo, pe urmele lui FCSB! „Câinii” pot pierde aproape toate trofeele














Clubul Sportiv Dinamo, prin vocea juristului Ciprian Stoica, nu renunţă la ideea dobândirii palmaresului secţiei de fotbal în perioada 1948-1992. Problema stadionului ţine în loc această mişcare, iar în partea a doua a interviului oferit ProSport, oficialul din Ştefan cel Mare a făcut o sinteză a înstrăinării Fotbal Club Dinamo după Revoluţie. Cum a fost făcută trecerea de la club departamental şi cum a apărut Nicolae Badea în conducere, o rocadă catalogată dur de Ciprian Stoica: “atunci s-a furat o unitate militară!”. Cu dosarele în mână, juristul punctează toate momentele cheie de după 1989, de la Vasile Ianul şi până la stema cu cei doi câini.


În prima parte a interviului, juristul CS Dinamo a acuzat Compania Naţională de Investiţii: “Lipsa lor de reacţie poate fi interpretată şi ca un răspuns negativ. Nu putem demola velodromul. Fanii să aibă rabdare, stadionul se va face”
ProSport: Domnul Stoica, în luna aprilie, aţi făcut o afirmaţie prin care aţi dinamitat opinia publică dinamovistă. Aţi spus că vă tatonează o idee prin care Clubul Sportiv să revendice palmaresul secţiei de fotbal din 1948 şi până în 1992. Cum staţi, după câteva luni, cu această idee?
Ciprian Stoica: Aşa e, am făcut această referire la palmares. Este vorba de istorie şi trebuie să amintim câteva perioade, vreau să mă fac înţeles.

Vă rog!
În 1992 s-a făcut primul pas ca ramura sportivă fotbal să se desprindă din Clubul Sportiv Dinamo. Era, practic, o modernizare, UEFA solicita ca echipele de fotbal să se rupă de trecutul departamental. Astfel, apare Fotbal Club Dinamo Bucureşti, Unitate Militară în subordinea Ministerului de Interne, condusă cu un ofiţer cu grad de colonel, Vasile Ianul.




Însă tot sub tutela ministerului a rămas, se pare că a fost o încercare mai dificilă de desprindere, MI-ul a ţinut de această secţie.
Da, aşa e, până la un moment dat. În 1994 este înfiinţată Asociaţia Fotbal Club Dinamo Bucureşti, practic, secţia de fotbal, clubul se transformă în Unitatea Militară Fotbal Club Dinamo Bucureşti.

Actuala societate despre care se tot spune că este controlată de Nicolae Badea?
Nu. Aveţi răbdare că o să vedeţi cum a apărut şi domnul Nicolae Badea. În continuare şi Asociaţia Fotbal Club Dinamo se afla în subordinea Ministerului de Interne. Minister de Interne care era administratorul suprafeţelor de teren unde îşi desfăşura activitatea Clubul Sportiv şi pe care i le-a dat, cu titlu de folosinţă gratuit, Asociaţiei, pentru că era puiul ei. Totul bun şi frumos până în anul 2000. Între timp, în cadrul asociaţiei s-a dat posibilitatea unor...parteneriate. În sensul în care membrii Asociaţiei puteau fi şi persoane fizice sau juridice din afara MI. Aşa a apărut şi Nicolae Badea, aşa au apărut şi alţii, care, probabil, veneau în calitate de sponsori, finanţatori.

Şi care erau membrii Asociaţiei, care erau persoanele cu drept de vot?
Cu drept de vot în asociaţie au fost numiţi şefii departamentelor de armă. Şeful Poliţiei, şeful Jandarmeriei, şeful Inspectoratului Pompierilor, grănicerii, Academia de Poliţie (etc). Ei aveau drept de vot în cadrul Adunărilor Generale.


Şi aşa au mers lucrurile până în anul 2000?
Da. În anul 2000 apar mai multe modificări legislative. În primul rând este emisă Ordonanţa 26 privind asociaţiile şi fundaţiile. Apoi Legea Sportului 69/2000, practic de aici s-a desprins toată treaba. Legea 69/2000 solicita cluburilor sportive să se înscrie cu CIS (Certificat de Înregistraree Sportivă). Atunci, Asociaţia Fotbal Club Dinamo, pentru a putea să meargă mai departe, avea nevoie de CIS. Dar a fost un moment foarte bun pentru cei care erau interesaţi, outsiderii, oamenii de pe margine care erau foarte vigilenţi şi îşi doreau să ajungă la butoane. Şi se face o modificare de statut, astfel că se înfiinţează Asociaţia Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti, care-i transferă pe cei cu drept de vot enumeraţi mai sus în membri fondatori, dar, atenţie, făr drept de vot! Sunt numite alte persoane cu drept de vot, care supun dezbaterii şi aprobă numirea ca preşedinte al Consiliului Director a lui Nicolae Badea. Şi aşa preia Nicolae Badea Acociaţia Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti.

Este ceva ilegal în aceste mişcări?
Problema este că nimeni din Minsiterul de Interne nu a reacţionat la momentul respectiv, deşi, conform statului iniţial din 1994, Asociaţia a funcţionat la Ministerul de Interne, nimeni nu a întrebat cum este posibil, nu s-a supus dezbaterii Ministerului de Interne o aprobare a vreunui ministru.

Mă scuzaţi, însă îmi sună a deja-vu, parcă am mai văzut acest lucru la un alt minister, tot de arme.
Ok. Noi am spus, după ce am confruntat toate documentele care sunt la mine în fişier şi pe care le-am obţinut în decursul timpului, că s-a furat o unitate militară. Deci acea unitate militară tranformată din FC în asociaţie, practic a dispărut în anul 2000, mpment în care a apărut şi sigla cu câinii.

Revin la prima întrebare. Asta vă certifică să solicitaţi palmaresul?
În concluzie, din 1948, când a apărut echipa de fotbal Dinamo, până în anul 1994, când s-a înfiinţat asociaţia de fotbal, ea a existat în subordinea Ministerului de Interne, Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti. Din 1994, până în 2000, asociaţia a existat tot în cadrul Ministerului de Interne şi şi-a continuat, oarecum, activitatea. Suntem îndreptăţiţi să solicităm, dacă am avea în intenţie, palmaresul în această perioadă.

Şi cum staţi cu intenţia domnule Stoica?
Personal, ca jurist al clubului, nu urmăresc neapărat să creez un palmares al fotbalului, pentru că noi, în momentul de faţă, nu avem o astfel de secţie. Mă interesează palmaresul clubului pentru brandul clubului, din brandul clubului face parte şi palmaresul clubului, suntem îndreptăţiţi. În muzeu avem cupe, trofee, ghetele legendelor, cum putem spune că palmaresul nu face parte din istoria clubului şi, în momentul în care vom demara serios procedurile, care sunt destul de meticuloase, trebuie punctat totul foarte atent.

Nu mi-aţi răspuns domnule Stoica, cât de avansată este această idee?
Am rămas la acelaşi nivel pentru că noi nu am reuşit să rezolvăm problemele care ard, problema stadionului de exemplu, după ce o să rezolvăm, mai vedem.

Comentarii