Ultima Postare

Așteptând Cu Nervii Încordați: Fanii Dinamo Cu Sufletul la Gura!

  foto: Colaj Fanatik Compania Națională de Investiții a avansat în etapele procedurale pentru implementarea proiectului  "construirea Arenei Multifuncționale Dinamo". În vederea clarificării așteptărilor pentru perioada  viitoare, prezentăm un cronogram complet al etapelor pe care urmează să le parcurgem în continuare până la realizarea obiectivului nostru visat. În urma aprobării indicatorilor tehnico-economici prin Hotărârea de Guvern din 21.03.2024, CNI a inițiat procesul deja consacrat și utilizat în alte proiecte similare, conform informațiilor disponibile pe pagina Noul Stadion "Dinamo". Termenele necesare pentru CNI sunt următoarele: Elaborarea caietului de sarcini și a procedurilor de validare: 1.5 luni Lansarea procedurii de achiziție prin licitație publică pentru serviciile de demolare și construcție și termenul limită pentru depunerea ofertelor: 2 luni Evaluarea ofertelor de către CNI în ceea ce privește respectarea condițiilor legale, financ

Post Top Ad






Dinamo, la răscruce de drumuri. PCH sau ADPD?

[starttext]





Dinamo, la răscruce de drumuri. PCH sau ADPD? Un articol eveniment semnat Daniel Șendre: “Gardul de la Nijmegen”




Imaginea de mai jos e din 2008, de la un meci Dinamo – Oțelul. Așa arăta galeria atunci! Dezolant, trist și fără forță, pentru că suporterii erau împărțiți. PCH era ruptă în două. Unul dintre grupuri cu cei care o conduc și acum, celălalt susținea un alt lider.





Peluza Cătălin Hâldan, în urmă cu 10 ani la Dinamo - Oțelul

Peluza Cătălin Hâldan, în urmă cu 10 ani la Dinamo – Oțelul
Dincolo de luptele astea interne, care există la un moment dat în orice peluză, dincolo de faptul că erau dezbinați, așadar, ei erau toți acolo, lângă echipă, purtând aceleași culori. E o seară friguroasă, de toamnă târzie, genul acela în care îți aduni familia în jurul tău, la un vin fiert, lângă caloriferul dezmorțit. Ei doar s-au îmbrăcat gros și și-au ocupat locurile în peluză. Se cânta pe doua voci, se scandau lucruri diferite, atmosfera era jenantă, după cum o descriau atunci chiar unii dintre ei, pe net

Lucrurile nu arătau mai bine nici la loje. Erau vreo 5 acționari, care se luptau pentru putere și care susțineau, prin spate, lideri diferiți în galerie. Pentru că așa se procedează în România. În fața camerelor însă, toți spuneau același lucru, că sunt doar niște golani, pe care nu îi mai vor în deplasări.

Dinamo, la răscruce de drumuri. PCH și lupta de la… Nijmegen
Imaginea de mai jos e de la Nijmegen, meci cu probleme mari în tribune. Pe gard e unul dintre liderii de azi, într-o ipostază emblematică pentru ultraseria din România. E celebrul “Suporter cu cureaua”


Incidente cu fanii alb rosii la meciul Nijmegen - Dinamo din Europa League
Incidente cu fanii alb rosii la meciul Nijmegen – Dinamo din Europa League
Nu contează ce a stat în spatele incidentelor și cum au pornit, ideea e că ultrașii lui Nec au incercat să le smulgă steagul de gard, se și vede, un lucru de neconceput în lumea asta ultra pe care din ce în ce mai puțini o înțelegem. Iar de acolo lucrurile au luat-o efectiv razna, cu scaune zburând deasupra capetelor, cu pumni aruncați peste gard și cu stewarzi complet depășiți de evenimente.


“Golanii” lui Dinamo și-au apărat atunci blazonul, olandezii n-au reușit să le ia steagul. Cureaua aia a zburat prin aer cu succes. Comportament huliganic? Scene total reprobabile? Sigur că da, de nescuzat, dar care pentru ultrași au un înțeles aparte, de când s-a inventat fotbalul și până azi.

Eroarea primordială a lui Răzvan Oprea și a ADPD – Asociația Dinamoviști pentru Dinamo
Așa arată galeria lui Dinamo acum, în 2018!
Peluza Catalin Hildan, pe Arena Națională

Unită, numeroasă, cu toate brigăzile strânse sub același steag, care cântă la unison pentru Dinamo în Peluza care poartă numele Unicului Căpitan. Liderii de atunci au reușit nu numai să-i strângă pe toți ca un pumn, dar și să facă din PCH o peluză cunoscuta în lume, cu spațiu alocat până și în “The Guardian”.

Asta e eroarea primordială comisă de Oprea și ceilalți care au creat ADPD – Asociația Dinamoviști pentru Dinamo! Au încercat să-i sară pe cei care au fost lângă Dinamo mereu, prin frig, prin zloată, prin vremuri întunecate, grele, tulburi, atât pentru ei ca galerie, cât și pentru club.

O mișcare isteață? Deloc.
La ea au achiesat doar suporteri de rând, din tastatură, pe Twitter și Facebook, nu și cei care merg constant pe stadion. Asta e senzația mea.

Explicația lui Oprea este că a încercat să-i coopteze, dar că PCH și-a dorit să conducă. Nu știu dacă e adevărat, dar ce ar fi fost rău, dacă prin a conduce însemna ca unele dintre numele lor să fi fost trecute printre cele ale membrilor fondatori? Sau să fuzioneze? Că de condus ar urma să conducă un board, ales democratic de catre membrii cotizanți, prin reprezentanți, așa spun ambele asociații.

Sigur că toți dinamoviștii își doresc binele clubului și normal că fiecare în parte are nu doar o soluție, ci pe cea providențială chiar, dar lucrurile nu funcționează așa. Între realitatea din teren și visul fanului de acasă e o mare prăpastie.

Cert e că suporterii, nucleul dur, cei “300”, proverbiali, care au fost mereu lângă echipă, nu se poate și nici nu e normal să fie săriți din schemă.

De aceea membrii PCH au simțit nevoia să se protejeze, bănuiesc, forțând intrarea în acționariat, pentru că proiectul socios, DDB, e mai vechi. Sunt vânduți lui Negoiță? Nu știu, realitatea e una singură, ei vor să facă parte din acționariatul lui Dinamo!

Iar noi nu suntem copii. În culise e o luptă teribilă, prin asociații de genul acesta se va încerca preluarea clubului, deci prin ele i se poate hotărî noul destin, dar nu asta ar trebui să-l intereseze pe suporterul de rând. E ceva ce el nu poate controla, vedeți bine, să nu fim naivi!

Unde se duc banii “câinilor”
Un alt amănunt important. Asociația lui Răzvan Oprea urmează să ceară bani de la suporteri în conturile ei, cu intenția de a cumpăra clubul de la Negoiță sau Badea, în timp ce asociația creată de PCH le va cere să vireze bani direct în contul lui Dinamo. Cred. Sper. Ar fi o altă diferență majoră între proiecte.

Îi spui suporterului de rând să nu aibă încredere în Elias sau Tararache, oameni detestați de către unii, cu siguranță, poate chiar detestabili, nu contest, dar să aibă, în schimb, incredere în Ioannis Modan? Am ales un nume la întâmplare dintre fondatorii ADPD. Cine e el? “Poate fi un dinamovist exemplar și un om remarcabil, dar chiar nu îl cunosc, nu știu ce și dacă el a făcut, vreodată, ceva pentru Dinamo”, așa gândesc cei care urmează PCH. Îi poți condamna în vreun fel? E cazul multor membri fondatori ADPD.

Cât de “nenorociți” pot fi liderii PCH? Dezvăluirile lui Daniel Cucu
Fanul dinamovist Mihai Daniel Cucu a fost diagnosticat la doar 34 de ani cu cancer, boală care i-a afectat o mare parte din organe

Fanul dinamovist Mihai Daniel Cucu a fost diagnosticat la doar 34 de ani cu cancer, boală care i-a afectat o mare parte din organe
Și fiindcă tot am amintit de conturi. Sunt zvonuri că din unele dispar bani, cum sunt cele ale lui Cătău sau Cucu, doi “câini” greu încercați de soartă. Cancer amândoi. Primul a fost salvat, pentru al doilea se fac în continuare eforturi. Iată ce mi-a dezvăluit el:

Dacă nu erau Elyass, Tararache și Bălănescu de la club, vorbeați la trecut despre mine. Ce au reușit oamenii ăștia să facă a fost incredibil. Și încă mai fac, pentru că mai e nevoie de bani

– Care bani, ce știi că se întâmplă cu ei?

Aproape toți banii donați mi-au intrat mie pe card, eu i-am administrat. O parte i-a administrat clubul Dinamo prin fundația Dinamo Evolution, mi-au plătit două sau trei facturi, nu mai rețin. Elyass a fost printre primii care a donat, o sumă considerabilă, cum să fure bani din donații? Tararache se zbătea zi și noapte, ca să facă tot felul de strângeri de fonduri, a organizat concertul, a reușit să obțină nr. de sms 8826. Mi-au făcut și coregrafie pentru a mobiliza câinii. Moflea și Demici s-au implicat în strângerea de fonduri și ei. (n.r. Membri fondatori ADPD)

– Deci nu puteau să fure din ei?

Nu, eu am semnat contractele de donații, am știut tot timpul de bani. Frate, oamenii din PCH au plâns ca niște copii când au aflat ce trăiesc, au stat cu mine în spital, mi-au gătit, că eu nu eram în stare, m-au cărat pe holuri și între saloane, au făcut tot posibilul să fie bine. Asta cu s-au furat bani e o boală mai veche a câinilor.

– Adică?

Adică zvonuri de genul acesta au tot circulat. La Ekeng nu s-au strâns bani prin peluză, dar au fost furați, înțelegi? PCH a reușit cu Cătău să strângă bani de tratament și între timp s-a vindecat, acum “a recidivat” cu mine. Asta nu e o întâmplare, PCH chiar știe ce face, restul sunt răutăți”

Dan Cucu e mai bine acum, dar nu vindecat, deci lupta continuă. Iar dacă a mințit, păcatul e al lui.

Elias și Tararache sunt liderii PCH de astăzi, adică liderii primului grup din fotografia din 2008. Ultimul e suporterul cu cureaua de pe gard.

Peluza nu e pentru tocilari
Sunt ei îngerași? O, Doamne, cu siguranță afirm: NU. Peluza nu e pentru tocilari, regulile ei sunt dure peste tot, sunt și ei atinși de interese, poate chiar au fost manevrați în anumite momente, ca să te impui ca lider nu ai nevoie doar de un pic de nebunie, pentru că în peluză nu sunt doar oameni cu IQ de o cifră, dimpotrivă, aș spune, majoritatea sunt băieți cu inteligență peste medie, se vede și în mesaje, mulți cu studii superioare și cariere în diferite domenii. Iar ca să-i ții pe ăștia lângă tine și să-i determini să te accepte ca lider îți trebuie ceva mai mult decât mușchi. Sunt în peluză doar niște copii manipulați? Mă îndoiesc, tunetul care se aude la meciuri vine din piepturile unor bărbați!

Liderii PCH de azi nu sunt lideri de ieri, erau lideri și în 2008, iar de mers în peluză probabil că merg de când erau adolescenți. Vocea și acțiunile lor contează.

Iar PCH nu a făcut doar coregrafii spectaculoase, ci și-a salvat și își salvează în continuare camarazi de la moarte, cât de răi pot fi liderii ei?

Ce a reuşit PCH. Un alt fapt ce nu poate fi contestat
Nu îngerași, repet, dar nici monștrii despre care amintea Cornel Dinu.

Până una alta, PCH a făcut să se vorbească de Dinamo în lume într-o vreme în care echipa nu mai contează în Europa, iar asta nu poate fi șters cu buretele.

Nu poate apărea un nume, din senin, care să pozeze în Salvator și care să îi sară efectiv din schemă. E o eroare.

Badea, ADPD, șeicul, grecul, cipriotul, magnatul rus și oricine are intenția să preia Dinamo o face degeaba dacă nu discută și cu galeria. Pentru că înspre ea aleargă jucatorii când înscriu și tot ei sunt cei care rămân alături de echipă atunci când ceilalți o înjură.



“Și uite așa, azi s-a spart și Dinamo! PCH a anunțat un proiect socios, urmând ca asociația nou creată să facă parte din CA al lui Dinamo. Cornel Dinu e cu cealaltă, înființată de actor, ADPD, motiv pentru care îi atacă furibund pe liderii PCH.

Așa că suporterii sunt împărțiți în 3 acum. Cei cu PCH, cei cu ADPD și ceilalți cărora le e scârbă de ce se întâmplă.”

Am greșit! Există într-adevăr și o a treia categorie, dar ea nu e formată din cei cărora le e scârbă, ei sunt puțini, ci din cei care aleg să fie alături de Dinamo și atât. Am vorbit cu câțiva și asta mi-au spus. “Nu sunt cu nicio tabără, voi fi acolo unde e Dinamo și o voi ajuta cumpărându-mi abonament.”

De ce am refuzat dialogul cu PCH și ADPD
Nu ascund faptul că odată ce mi-am anunțat intenția de a-mi exprima părerea, am fost contactat de ambele părți. Atât de către cei din PCH, cât și de cei care susțin ideea ADPD.

Toţi își doreau să îmi explice proiectele, să înțeleg ce vor fiecare. Contrar normelor jurnalistice, i-am refuzat. Am ales să scriu exprimandu-mi opinia formată în timp, prin observații personale și nealterată de nimeni și de nimic.

Am scris, așadar, ce am văzut până acum și ce ce cred. Am scris despre fapte.

Și iată ce am văzut și ce cred!

Cred că, indiferent ce se va întâmpla, singura șansă ca Dinamo să rămână în viață, dincolo de un acționar responsabil, sunt suporterii care urmează echipa de când s-au adunat în brigăzile reunite sub PCH. Ei sunt singura garanție că echipa asta va continua să existe! Patronii au apărut și dispar, unii acționari au murit, alții intră în pușcărie, suporterii din peluză sunt tot acolo, mereu, iată!

Cel mai mare rău care planează acum asupra lui Dinamo ăsta e, nu lupta dintre Negoiță și Badea, nici imixtiunile unui neavenit ca Thiess, ci posibilitatea ca stadionul să arate cum arăta PCH în 2008. Dezbinați, forța suporterilor se disipează și ea.

Și cam ăsta e singurul lucru pe care l-a reușit până acum proiectul fantezist al lui Răzvan Oprea, din păcate, i-a rupt pe suporteri în două.

Cornel Dinu e un simbol, parte din istoria lui Dinamo, negreșit, fără de care ADPD nu ar fi avut nici un pic de legitimitate și pe care PCH nu l-a atacat deloc, ca răspuns, deși Mister i-a făcut liderii în fel și chip. Pe pagina de facebook a peluzei nu a apărut niciodată nimic rău despre glorii.

E un alt semn de normalitate, venită dinspre cei care m-au făcut să cred că știu, într-adevăr, ce înseamnă Dinamo.

Există și a treia variantă, cea despre care v-am vorbit, dar realitatea e asta pe care o trăim. Pentru a se reface unitatea, câinii trebuie să aleagă un drum, ei trebuie să decidă acum alături de cine vor să meargă în continuare, pentru că vremurile sunt tulburi, din nou. Susțin o constantă în viața lui Dinamo, de atâția ani, sau un proiect fantezist, ai căror inițiatori o atacă furibund, nepermis și murdar!?

Si să nu-mi spună că am înțeles greșit, cei pe care îi atacă liderii ADPD nu sunt doar conducătorii ei, pentru că doi-trei inși nu pot realiza o coregrafie și nici să umple o peluză nu pot, ei atacă PCH. Își poate imagina vreun câine acum Dinamo fără peluză? Ar fi ciudat, e cam tot ce a mai rămas bun în Ștefan cel Mare.

Iar liderii ei, buni sau răi, și-au câștigat dreptul să vorbească pentru Dinamo în timp, pe garduri înalte și ostile, ca cel de la Nijmegen.

sursa: www.fanatik.ro
[endtext]

Comentarii