Ultima Postare

La Vânătoare de Puncte: "Câinii Roșii" Înfruntă Bariera Arbitrajului, ca și în campionatul când am retrogradat

  sursa foto: GSP.ro Dinamo București se pregătește pentru un meci crucial în play-out-ul SuperLigii, unde va întâlni FCU  Craiova în deplasare. Programat pentru 20 aprilie (sâmbătă) la 17:30, meciul va fi transmis în direct pe  Digi Sport 1. Înaintea acestei confruntări decisive pentru evitarea retrogradării, unul dintre oficialii echipei a avertizat că jucătorii trebuie să-și dovedească valoarea. Răzvan Zăvăleanu, administratorul juridic al clubului, a subliniat că jucătorii beneficiază de condiții excelente și nu au scuze în cazul unui eșec. De asemenea, a precizat că o victorie împotriva Craiovei ar fi crucială pentru finalul sezonului competițional. ”Nu cred că există plângeri din punctul de vedere al condițiilor puse la dispoziție pentru jucători.  Trebuie să arate că au o anumită valoare de Liga 1 (n.r. SuperLiga) și să facă în așa fel încât jocul lor să  ne ducă la rezultatele scontate. Pe lângă partea care ține de puncte, cred că este o componentă  

Post Top Ad






Topul nostalgic în care Dinamo surclasează sTeaua, iar Ronaldo e sub un român

[starttext]




Dugu Georgescu, Mateuț și Rodion Cămătaru FOTO: Fotomontaj Gazeta Sporturilor



Dinamo este pe locul 3 în clasamentul all-time al ”Ghetelor” câștigate, în spatele granzilor Barcelona și Real Madrid, care au 6 și, respectiv, 4 trofee. ”Câinii” puteau fi chiar la egalitate cu madrilenii, dacă titlul contestat al lui Cămătaru din 1987 nu era retras.




 A fost o epocă în care România stătea la masă cu granzii din Europa. În 1986, Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni, iar mai devreme, în 1984, Dinamo era prima echipă românească ce ajungea în semifinalele aceleiași competiții care s-a transformat în Champions League.

Craiova Maxima mergea și ea în sferturi în 1982. Era epoca eroilor fotbalului românesc. Dintre toți, la nivel individual cel mai sus au ajuns 3 dintre golgeterii lui Dinamo, Dudu Georgescu, Dorin Mateuț și Rodion Cămătaru.
Cei trei au câștigat cea mai importantă distincție individuală europeană pentru un marcator, Gheata de Aur. Dudu a reușit această performanță în două rânduri, în 1975, cu 33 de goluri, și 1977, cu 47 de goluri. Mateuț a pus mâna pe trofeul aurit în 1989, cu 43 de goluri.

CAMI ȘI POLSTER
În sezonul 1986/1987, Rodion Cămătaru a marcat 44 de goluri în 33 de meciuri, câștigând și el Gheata de Aur. Reușita românului a provocat însă multe comentarii și controverse, deoarece "Cami" marcase 21 de goluri în ultimele 6 etape de campionat!!! Deși i-a fost decernat premiul, în 1990 Gheata i-a fost retrasă și acordată austriacului Toni Polster, cel cu care Rodion era în luptă directă în 1987. În ciuda faptului că nu a fost adusă nicio dovadă concludentă, motivarea a fost că Partidul Comunist ce a condus România până în 1989 a tras sforile pentru dinamovist. Totuși, lui Cămătaru i s-a permis să păstreze în vitrină trofeul primit.
În 2008, Polster a acordat un interviu celor de la evz.ro în care declara: "Îi transmit lui Cămătaru salutări şi să-mi trimită Gheata de Aur, pentru că îmi aparţine mie!". Cămătaru susține însă că a câștigat corect prestigiosul trofeu: "Cine face acuzații e dus cu capul sau se oftică! Cum naiba să le zic eu adversarilor să se dea din fața mea?! Ce dacă am dat 21 de goluri în 6 meciuri? Sincer, îmi pare rău că n-am dat 30, fiindcă am ratat enorm în acele partide. Ronaldo cum dă 40-50 de goluri pe sezon?".

19
golgeteri ai Ligii 1 are Dinamo, cei mai mulți din istoria României. Rivala Steaua are doar 14

"E cel mai important trofeu al vieții mele! O perioadă am ținut "Gheata" lângă mine în pat. Nu mă interesează ce discuții erau în acei ani, am câștigat trofeul pe merit, pe munca mea și cu ajutorul colegilor"Dorin Mateuț

"Nu știu dacă acum m-aș putea lupta de la egal la egal cu Messi și cu Ronaldo. Sunt epoci diferite. Cine e mai bun: Maradona sau Messi?Dudu Georgescu

"Numai eu știu cât am muncit ca să-l facem pe Dudu golgeter! Doar eu câte centrări i-am dat... Fotbalul românesc producea valoare multă în acei ani"Mircea Lucescu

"Austriacul Toni Polster a dat 39 de goluri, eu 44. Se poate să fi fost directivă de partid, dar să știți că nimeni nu s-a dat la o parte ca eu să dau gol. Cine poate ști cum o fi ajuns și austriacul la 39 de reușite? Țin minte că Polster a refuzat să vină la festivitatea de la Monte Carlo, dar acolo mie nu mi s-a reproșat nimic"Rodion Cămătaru

ISTORIA TROFEULUI
Gheata de Aur este trofeul care se acordă în fiecare an golgeterului care a marcat cele mai multe goluri în campionatele europene. Primul trofeu a fost acordat în 1967-1968 de către ziarul francez L'Équipe, numele original al trofeului fiind "Soulier d'Or", ce se traduce ca Gheata de Aur. Atunci portughezul Eusebio a marcat 42 de goluri pentru Benfica. Din 1996-1997, trofeul a fost acordat de European Sports Media, societate care înglobează mai multe publicații de sport europene ce votează decernarea premiului.

POVESTEA TROFEULUI
De-a lungul timpului, criteriile de decernare au variat, influențate de cele mai multe ori de bănuielile că ligile mai slab cotate încearcă să trișeze

Între 1968 și 1991, trofeul a fost acordat celui mai bun golgeter din orice ligă europeană, indiferent de gradul de dificultate al campionatului. După un protest al Federației de fotbal din Cipru, care a motivat că un fotbalist cipriot ar fi marcat 40 de goluri și ar fi trebuit să câștige trofeul, deși în evidența celor care decernează premiul el figura cu numai 19 goluri, revista L'Équipe a decis să nu mai acorde premiul în perioada 1991-1996.

Din sezonul 1996-1997, European Sports Media a decis să dea premiul în baza unor noi criterii de calcul ce vin în avantajul fotbaliștilor din campionatele foarte puternice, unde competiția e mult mai acerbă. Au fost acordate retroactiv și premiile din perioada de pauză 1991-1996.

Actualul sistem permite jucătorilor din cele mai bune campionate ale lumii să câștige trofeul chiar dacă marchează mai puține goluri. Clasamentele ligilor se fac în funcție de coeficientul UEFA din ultimii 5 ani. Golurile marcate în primele 5 campionate ale Europei sunt multiplicate cu 2, golurile marcate în campionatele de pe locurile 6-21 sunt multiplicate cu 1,5, iar reușitele din campionatele care sunt clasate de la locul 22 în jos nu au nici un coeficient de multiplicare. Deci un gol marcat în Anglia e mai valoros decât un gol marcat în România. De când s-a instituit noua metodă de calcul, un singur jucător a câștigat Gheata de Aur fără să evolueze într-un campionat de Top 5. E vorba de Henrik Larsson, care în sezonul 2000-2001 a marcat 35 de goluri în campionat scoțian, pentru Celtic, adunând un total de 52,5 puncte.

DUDU ȘI MESSI DEȚIN RECORDURILE
Bornele istorice ale trofeului sunt deținute de românul Dudu Georgescu și de Lionel Messi. Cu 47 de reușite în sezonul 1976/1977, dinamovistul este recordmanul golurilor marcate în perioada în care se luau în calcul strict reușitele, indiferent de nivelul campionatului, adică până în 1996. Numărul 1 all-time însă este decarul Barcelonei. Messi este singurul fotbalist din istorie care a ajuns la un punctaj de 100, în sezonul 2011-2012, când a marcat de 50 de ori pentru catalani, fiind și cel mai bun golgeter din istoria Ghetei de Aur. Interesant este că Dudu este pe locul 3 all-time la goluri marcate, 47. Pe doi este Cristiano Ronaldo, cu 48 de goluri marcate în 2014/2015.

A RĂMAS FĂRĂ CASĂ
Dudu Georgescu a primit în 1976, din partea Partidului Comunist, la un an după prima Gheată de Aur, o vilă cu 5 camere în zona centrală a Capitalei, de 245 de metri pătrați. "Pentru Gheata din 1977 am primit doar "Felicitări" și atât. În acea perioadă se vehicula faptul că premiul era 100.000 de dolari, bani care n-au ajuns niciodată la mine", a povestit Dudu în Gazetă în 2014. Statul român i-a dat casa în '76, dar aceasta fusese confiscată de la foștii proprietari, care au revendicat-o și au obținut retrocedarea în 2014! După investiții de zeci de mii de euro, Dudu Georgescu, rezident mai mulți ani la Toronto, s-a văzut deposedat de casa din București.

STEAUA N-A PUTUT!
Nu doar Dinamo, ci și marea rivală a "câinilor", Steaua, a încercat să ajungă la mult râvnitul trofeu. În anii '80, "militarii" l-au forțat pe Victor Pițurcă. Ghinionul lui a fost că a avut concurenți redutabili spre finalul acelei decade, Cămătaru și Mateuț, care aveau să câștige Gheata de Aur. Piți a luat doar Gheata de Bronz în 1988. Mai mult, și Victoria București a vrut să intre într-o asemenea luptă la nivel continental. Marcel Coraș, 36 de goluri în ediția 1988/1989, n-a putut însă să-l învingă pe "fratele mai mare", Dorin Mateuț (43 de goluri). 

sursa: www.gsp.ro
[endtext]

Comentarii