Ultima Postare

Planul ingenios al lui Dinamo pentru a genera venituri: Cum să transformi piatra în aur

  Foto: Sport Pictures La vârsta de 55 de ani, Ionuț Lupescu, figura emblemată în Clubul Sportiv Dinamo, a discutat despre posibilele denumiri ale viitoarei arene din ”Ștefan cel Mare”. Potrivit fostului mijlocaș, reprezentanții Ministerului de Interne, par să își îndrepte atenția către obținerea unei sponsorizări pentru această structură. Un exemplu relevant este echipa rivală din Giulești, Rapid, care a semnat un acord de sponsorizare cu o companie de pariere pentru arena de lângă podul Grant. Pe data de 21 martie 2024, suporterii dinamoviști au primit vestea mult așteptată: prin Hotărârea de Guvern adoptată în acea zi, autoritățile au eliminat toate blocajele în calea construcției noii arene din ”Groapă”. ”Indicii” despre numele noului stadion al lui Dinamo: ”Așa se întâmplă în lume!” Astfel, durata totală a proiectului nu va depăși 45 de luni și va fi gestionată de Compania Națională de Investiții. Ionuț Lupescu, în calitate de președinte de onoare al CS Dinamo, a expri

Post Top Ad






O noua lectie… aceleasi progrese iluzorii

[starttext]



Imagini pentru formula matematica scrisa pe tabla



A  mai trecut un sezon …. Pentru unii lupta adevarata abia acum incepe! Pentru Dinamo, clasarea in afara play-off-ului  reprezinta de fapt un nou sezon ratat, o competie in care echipa noastra joaca fara rost . Asa cum ne-am obisnuit in urma unui esec, in orice domeniu, prima masura e cautarea  vinovatilor !
Cauzele esecului unui nou proiect “new Dinamo“ sunt multiple, iar unele dintre ele sunt aceleasi greseli pe care un club care se vrea profesionist le repeta an de an, cu incapatanarea unui catar care refuza progresul si prefera munca asidua a unui Sisif. In fiecare an,  clubul nostru incepe pregatirea cu un lot, in diverse cantonamente  exotice. Ca intr-o comedie de prost gust, dupa finalizarea acestei “ utile pregatiri“ si consolidarea relatiilor de joc,  pe ultima suta de metri apar si transferurile  “magnificilor“ jucatori liberi de contract .Asadar, Dinamo face pregatirea cu un lot si joaca in campionat cu altul! In sezonul actual,   s-a pus in practica aceasta strategie nu doar vara, ci chiar si in pauza de iarna! Dupa repaos  echipa a fost gandita cu Anton, Nascimendo, Filip, Nedelcearu iar in campionat am jucat cu Torje, Palici, Monroy, jucatori care  au sporit valoarea lotului nostru, dar care nu au avut jocuri in picioare pentru a fi la potential maxim. Cu toate acestea, Torje a fost magnific in meciul cu FCSB. Un bun strateg ar incepe recostructia echipei in jurul lui. Torje a inteles ca un meci cu rivala  e decisiv si in partida respectiva, vreme de 80 de minute,  Dinamo parca isi regasise spiritul de altadata.  Ar fi inutil sa amintesc lacrimile de frustrare ale lui Torje de la finalul partidei cu Fcsb, izvorate din ciuda  ca nu si-a ingenunchiat adversara, care au demostrat ca acesta e genul de jucator pe care il vrem la Dinamo. Aceleasi lacrimi le-am regasit si la Costache la finalul partidei cu Bilbao, un alt jucator de care clubul s-a dispensat prea usor.
In incercarea de a reaprinde  acest spirit care lipseste echipei, s-a preferat inregimentarea unui numar record de jucatori straini ( 17 ) in loc sa se mizeze pe cei autohtoni. Tot respectul pentru Penedo, Nemec, Mahlangu, Pesic, insa nu cred ca un strain poate intelege spiritul lui Dinamo,  in acelasi mod ca un Torje sau cel putin in felul in care ar fi fost dispus sa o faca un Costache. Un strain isi urmareste contractul si asta s-a demonstrat si prin intoxicatia alimentara  a lui Penedo, prin tatonarile nesfarsite ale lui Palic inainte de a semna revenirea la Dinamo sau prin exemplul cel mai concludent, prin dezertarea lui Gnohere si jocurile in sictir facute de acesta inainte de pleca la rivala, in sezonul precedent.
Printre erorile facute de Dinamo, s-a numarat si tactica gresita din prima parte sezonului,cand sub indrumarea echipei Contra –Mutu s-a insistat pentru transferul unor nonvalori ca Alpin ori Bokila, sau s-au facut schimburi neispirate precum cedarea lui Nistor (un jucator integrat si sufleteste la Dinamo) pentru   Nascimento. Ba mai mult, Alpin a primit si o remuneratie record pentru a-si demonstra lipsa de talent, in vreme ce unor jucatori cu state mai vechi precum Hanca, Filip sau Nedelcearu li s-au refuzat unele mariri contractuale.  Dupa toate aceste greseli manageriale, echipa Contra –Mutu ne-a lasat cu ochii in soare, plecand la nationala . 
Sarcina redresarii corabiei a revenit lui Vasile Miriuta, care a acceptat cu nonsalanta toate transferurile si plecarile jucatorilor de valoare, dupa dorinta lui Negoita, singurul “investitor“ care nu investeste decat in propriul buzunar. Astfel, in vreme ce rivala de moarte incasa peste 2 milioane de euro pentru un portar de 31 de ani, Dinamo a preferat niste sume derizorii, pentru a se dispensa de capitanii Anton si Filip. Managementul defectuos  a continuat, Dinamo reusind o noua  autosabotare, vanzand si ultima piesa de baza, al treilea capitan, Nedelcearu, unul din stalpii apararii, chiar inaintea unui meci de importanta capitala pentru accederea in playoff, derby-ul cu FCSB. 
 Sustinatorilor ideii revenirii lui Borcea, le aduc in vedere o situatie  aproape similara, cand, dupa un meci superb la Donetk ,Dinamo elimina pe Sahtior. In pauza dintre reprize,  Dinamo demonstra inca o data ca nu isi doreste performanta, finalizand inregimentarea lui Stoican, tocmai la clubul pe care il elimina. Halal gadire, halal proiect!
Ce urmeaza? Sunt doua variante: una se adreseaza celor care s-au grabit sa-I ridice osanale investitorului unic care”ne-a salvat“.  Tin sa le amintesc celor in cauza ca si Cfr-ul a iesit din insolventa, iar in prezent cu investitii si cu un proiect serios se lupta pentru castigarea campionatului. Cu Negoita ne asteapta un nou proiect new Dinamo, in care jucatorii cat de cat decenti vor fi pusi pe taraba si vanduti la prima oferta, doar spre a ingrosa buzunarele “investitorului“. Ne vom bucura cand in diverse faze ale unor competitii europene, rivala va fi umilita la scor de unele echipe cu nume, dar asta dupa ce va incasa bani buni din aceste participari. Vom aduce doar jucatori liberi de contract, iar obiectivele vor fi marunte, de genul intrarea in playoff, sau victorii micute care sa opreasca ovinele din drumul spre titlu .Personal, sunt convins ca “salvatorul“ nu are de gand sa vanda clubul, care e o capra de muls, iar la prima oferta de 4-5 milioane pe care o va avea, va solicita mai mult!
A doua varianta e proiectul lui  Razvan Oprea, “Dinamovisti pentru Dinamo”. Dupa esecul de la Giurgiu probabil ca multi au abandonat ideea sau o privesc cu mare reticienta. Unii se grabesc sa injure jucatorii sau sa isi retraga sustinerea.
Nu e o pierdere, pentru ca acestia nu au fost niciodata suporteri adevarati! Daca  traim in Romania  e posibil  ca proiectul, ca orice idee buna sa nu aiba succes? In fond ce avem de pierdut? Suma pe care ar trebui sa o cotizam se ridica lunar la valoarea unui pachet de tigari si a unei beri! Negoitii, davizii si altii sunt doar trecatori prin istoria acestui club, in vreme ce suporterii isi manifesta sprijinul neconditionat!  Mingea e acum in terenul nostru! Ce vrem? Ce ne dorim cu adevarat? Ne oprim la prima piedica, dar avem pretentia ca echipa noastra sa invinga orice adversar? Oare nu dam dovada de aceeasi indolenta pe care au avut-o jucatorii in meciul de la Giurgiu? Eu imi doresc schimbarea! Nu mor cainii cand vor oile, ciobanii sau mutantii genetici din taberele rivale, care dupa ani buni de puscarie ne dau lectii de viata postand pe facebook!

Articol scris de: Cezar Tanasa
sursa photo: pentagonia.ro
[endtext]

Comentarii