Ultima Postare

La Vânătoare de Puncte: "Câinii Roșii" Înfruntă Bariera Arbitrajului, ca și în campionatul când am retrogradat

  sursa foto: GSP.ro Dinamo București se pregătește pentru un meci crucial în play-out-ul SuperLigii, unde va întâlni FCU  Craiova în deplasare. Programat pentru 20 aprilie (sâmbătă) la 17:30, meciul va fi transmis în direct pe  Digi Sport 1. Înaintea acestei confruntări decisive pentru evitarea retrogradării, unul dintre oficialii echipei a avertizat că jucătorii trebuie să-și dovedească valoarea. Răzvan Zăvăleanu, administratorul juridic al clubului, a subliniat că jucătorii beneficiază de condiții excelente și nu au scuze în cazul unui eșec. De asemenea, a precizat că o victorie împotriva Craiovei ar fi crucială pentru finalul sezonului competițional. ”Nu cred că există plângeri din punctul de vedere al condițiilor puse la dispoziție pentru jucători.  Trebuie să arate că au o anumită valoare de Liga 1 (n.r. SuperLiga) și să facă în așa fel încât jocul lor să  ne ducă la rezultatele scontate. Pe lângă partea care ține de puncte, cred că este o componentă  

Post Top Ad






Ministerul de Interne a depus la tribunal o versiune diferită a documentelor cu care, anul trecut, justifica preluarea stadionului Dinamo de la Badea! Tudorel Toader desfiinţează decizia MAI şi scrie clar că răspunderea îi revine semnatarei Carmen Dan

[starttext]




ACTE | Ministerul de Interne a depus la tribunal o versiune diferită a documentelor cu care, anul trecut, justifica preluarea stadionului Dinamo de la Badea! Tudorel Toader desfiinţează decizia MAI şi scrie clar că răspunderea îi revine semnatarei Carmen Dan





Pe 1 septembrie 2017, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Hotărârea de Guvern (HG) nr. 616 din 30 august 2017 pentru trecerea din domeniul privat în domeniul public al statului a unor imobile reprezentând baza sportivă a Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti al Ministerului Afacerilor Interne.




Imobilele vizate includ şi stadionul central. În traducere liberă, arena Dinamo i-a fost luată lui Nicolae Badea. Avocaţii lui Badea au reacţionat în instanţă, iar Guvernul României a fost citat drept parte din dosar. Reprezentanţii Guvernului au depus Nota de Fundamentare de la baza HG 616, dar avocaţii lui Badea au constatat că s-a produs o eroare. Nota de Fundamentare apărută în Monitorul Oficial diferă de Nota de Fundamentare depusă la dosar! Mai mult decât atât, documentele postate pe site-ul Guvernului sunt semnate la final doar de ministrul Carmen Dan, în timp ce în actele depuse la dosar un an mai târziu au apărut şi semnăturile lui Tudorel Toader (ministrul Justiţiei) şi Ionuţ Mişa (ministrul Finanţelor Publice).

Semnătura lui Tudorel Toader a apărut după ce Nota de Fundamentare a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că şi paragraful de încheiere diferă în acest moment, lucru semnalat de avocaţii lui Nicolae Badea.

Cum se încheie varianta publicată în Monitorul Oficial în august anul trecut, semnată doar de Carmen Dan: "Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului privind reglementarea situaţiei juridice a unor imobile aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti şi actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului".

Cum se încheie varianta depusă la dosar în această primăvară, semnată de Carmen Dan, Tudorel Toader şi Ionuţ Mişa: "În forma prezentată, proiectul de hotărâre a Guvernului privind reglementarea situaţiei juridice a unor imobile aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti şi actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a fost avizat de toate autorităţile abilitate."

Anomalia constă tocmai în faptul că la dosarul din instanţă s-a depus o altă versiune de text decât cea oficială, dată publicităţii anul trecut. Nota de Fundamentare trebuie să fie identică! Ori, în cazul de faţă, vorbim de acelaşi act, cu acelaşi număr de înregistrare, emis la aceeaşi dată, dar care conţine două versiuni diferite. Aşa ceva nu este posibil, juridic vorbind, iar lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât e vorba de un document emis chiar de Ministerul de Interne, adică de instituţia care ar trebui să vegheze chiar la respectarea legilor, nu la încălcarea lor.


Lucrurile sunt destul de clare. Nota de Fundamentare trebuie să fie una singură, fiind vorba de aceeaşi Hotărâre de Guvern (616 din 30 august 2017).

Extrem de interesantă a fost poziţia ministrului justiţiei în problema operaţiunii prin care guvernul vrea să ia stadionul Dinamo de la Nicolae Badea. De pe actul publicat anul trecut pe site-ul guvernului lipseşte semnătura lui Tudorel Toader şi a oricărui alt reprezentant al Ministerului Justiţiei, ceea ce ridică din start semne de întrebare. În mod normal, HG-urile se publică împreună cu avizul tuturor ministerelor implicate, iar cel al Ministerului Justiţiei este cel mai important, pentru că dă garanţia că demersul este legal. După cum se ştie, până şi în cazul celebrei OUG 13, din iarna trecută, s-au făcut presiuni pentru ca un funcţionar de la Ministerul Justiţiei să-şi asume responsabilitatea semnăturii.
De data aceasta, Tudorel Toader n-a semnat actele.
În mod surprinzător, pe versiunea depusă la tribunal apare, însă, semnătura ministrului justiţiei, care a făcut-o însă cu obiecţii. Citind observaţiile lui Tudorel Toader, devine evident de ce acesta a refuzat, anul trecut, să semneze aşa ceva. El şi-a dat avizul, într-adevăr, dar notele sale desfiinţează, practic, HG-ul, iar în încheiere se spală, literalmente, pe mâini de orice responsabilitate, subliniind că "răspunderea pentru eventualele consecinţe negative determinate de existenţa/aplicarea contractului de asociere menţionat anterior revine Ministerului Afacerilor Interne". Adică semnatarei Carmen Dan, ministrul de interne care a parafat actul.

"Stimată Doamnă Ministru,

Urmare adresei dumneavoastră nr. 17265/28.08.2017, vă transmitem alăturat originalul proiectului de act normativ menţionat mai sus, avizat favorabil cu observaţiile următaore:

1. Referitor la soluţia propusă la art. 1 din proiect [...] în opinia noastră este insuficient pentru a ne edifica cu privire la identitatea acestor bunuri, precum şi la faptul că acestea ar face parte din acelaşi imobil. Deşi în cadrul documentaţiei s-a anexat un extras de inventar refăcut, semnalăm că acesta nu clarifică aspectele referitoare la identitatea imobilelor în cauză, denumirea acestora fiind, în continuare, diferită.

2. Referitor la soluţia propusă la art. 3 din proiect [...] Din documentaţie, mai rezultă şi faptul că în completarea acestui contract de asociere au fost încheiate o serie de acte adiţionale, ultimul datând din 17 mai 2012, fără a se depune alte acte juridice din care să rezulte concret că acest contract a fost reziliat în condiţiile legii şi că nu ar mai fi în derulare.

Totodată, din Nota de fundamentare şi din extrasul CF nr. 235933 din 12.05.2017, rezultă că imobilul în cauză nu este grevat de sarcini, astfel încât, semnalăm o neconcordanţă între aceste menţiuni şi din cele referitoare la existenţa contractului de asociere mai sus menţionat, fiind necesară, în acest sens, clarificarea aspectelor referitoare la situaţia juridică a imobilului în cauză.

[...] bunurile proprietate publică pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică, nicidecum nu pot face obiectul unui contract de asociere.

În contextul celor mai sus prezentate, semnalăm că răspunderea pentru eventualele consecinţe negative determinate de existenţa/aplicarea contractului de asociere menţionat anterior revine Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autoritate de resort care administrează imobilul în cauză şi Ministerului Finanţelor Publice, în calitatea de reprezentant al statului în raporturile civile (art. 223 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil)."

În Nota de Fundamentare se precizează că a existat o asociere între Ministerul de Interne şi asociaţia lui Nicolae Badea, dar având în vedere că din societatea nu a mai realizat activităţi sportive din anul 2005, Guvernul declară terenurile respective proprietatea statului. Motivul? Terenurile respective trebuie să fie exploatate cum se cuvine. Tudorel Toader semnalează faptul că terenurile cu pricina nu pot fi atribuite unei societăţi printr-un contract de asociere.

"Din anul 2005, Asociaţia C.S.F.C Dinamo nu a mai realizat activităţi sportive, toate atributele de club de fotbal fiind transferate Societăţii Dinamo 1948 (care, în baza licenţei obţinute, participă în competiţiile sportive), iar din anul 2010, Asociaţia C.S.F.C Dinamo se află în procedura de insolvenţă. De asemenea, contractul de prestări servicii, dintre Asociaţie şi Societate nu izvorăşte din Hotărârea Guvernului nr. 1086/2000.

Aşadar, bunurile care fac obiectul asocierii sunt proprietatea statului, iar atributul administrării acestora revine Guvernului României, conform art. 11 lit. m, din Legea 90/2001. Pentru statul român, există obligaţia de a-şi exercita prerogativele de proprietar, astfe încât bunurile sale să fie exploatate judicios, în condiţii de eficienţă şi rentalibitate", se regăseşte în Nota de Fundamentare redactată de Guvernul României şi semnată de Carmen Dan (în forma iniţială a actului).

sursa: www.prosport.ro
[endtext]

Comentarii