Ultima Postare

Planul ingenios al lui Dinamo pentru a genera venituri: Cum să transformi piatra în aur

  Foto: Sport Pictures La vârsta de 55 de ani, Ionuț Lupescu, figura emblemată în Clubul Sportiv Dinamo, a discutat despre posibilele denumiri ale viitoarei arene din ”Ștefan cel Mare”. Potrivit fostului mijlocaș, reprezentanții Ministerului de Interne, par să își îndrepte atenția către obținerea unei sponsorizări pentru această structură. Un exemplu relevant este echipa rivală din Giulești, Rapid, care a semnat un acord de sponsorizare cu o companie de pariere pentru arena de lângă podul Grant. Pe data de 21 martie 2024, suporterii dinamoviști au primit vestea mult așteptată: prin Hotărârea de Guvern adoptată în acea zi, autoritățile au eliminat toate blocajele în calea construcției noii arene din ”Groapă”. ”Indicii” despre numele noului stadion al lui Dinamo: ”Așa se întâmplă în lume!” Astfel, durata totală a proiectului nu va depăși 45 de luni și va fi gestionată de Compania Națională de Investiții. Ionuț Lupescu, în calitate de președinte de onoare al CS Dinamo, a expri

Post Top Ad






„Ei au vrut să retrogradeze!” Cum poate scăpa clubul de faliment și să iasă din insolvență

 




Constantin Anghelache, analiză la „sânge” a strategiei pe care Dinamo ar trebui să o adopte după retrogradare.

„Dinamo a ajuns în această situație într-un mod ușor de identificat de către cei care cunoșteau situația clubului. Anul sportiv 2021-2022 a început după un alt an în care Dinamo a fost salvată de pandemie. Poate ar fi reușit în ultimele cinci etape să acumuleze totuși punctele necesare.


Atunci s-a întâmplat ceva în structura oamenilor care erau direct implicați în activitatea acestui club. În 2020-2021, domnul Negoiță și-a făcut socotelile și fiind un om de afaceri pragmatic, a vrut să scape cumva de Dinamo și a ieșit din acest vârtej prin concesionarea acțiunilor. 

Ioan Andone a spus că era în legătură cu o altă trupă spaniolă care voia să preia clubul. Din auditul făcut de acea firmă și în urma unor negocieri de durată, a reieșit că situația lui Dinamo era destul de dificilă și s-a retras. A fost identificată, prin intermediul domnului Șerdean, această nouă trupă a lui Pablo Cortacero. Domnul Negoiță avea niște datorii și a spus foarte clar că va cesiona acțiunile investitorului care va achita clubului suma de 550.000 de euro și va vinde pachetul majoritar pe un leu. 

„Între timp, a doua asociație a suporterilor, Dinamoviști pentru Dinamo, a încheiat mai multe proiecte de contract cu Dinamo și spuneau că au în spate niște posibilități concrete pentru a prelua clubul. S-a insistat să se cunoască datoriile clubului în mod corect și în consecință să se stabilească un proiect coerent.

În opinia lor, dar și a mea, o datorie este o plată pentru care îți asumi răspunderea. Toate aceste lucruri au stagnat, până când a apărut DDB, de fapt PCH-ul, care a ajuns un acord și a încheiat un contract pe niște împrumuturi garantate cu acțiuni ale clubului.

Cei 15.000 de membri au achitat prin cotizații o sumă de aproximativ un milion de euro și concretizată într-un procent de 20% din acțiuni, practic efectuându-se practic garanția. Strângerea de fonduri a continuat și s-a ajuns la peste 2,5 milioane de euro, pe care i-au dat clubului Dinamo pentru a supraviețui până azi și fără de care nu cred că s-ar fi putut descurca”.

Constantin Anghelache, convins că banii lui Cortacero proveneau de la Dorin Șerdean: „Știa ce are de făcut”

Constantin Anghelache, surprins de procentul uriaș de datorii pe care Dinamo trebuie să îl achite: „Acest plan de insolvență este năucitor!”

„Surpriza de mare proporție este modul în care problema insolvenței a fost construită. La cea de-a doua intrare în insolvență, datoriile clubului era de 7 milioane de euro. Când am fost președinte în 2014 și clubul a intrat pentru prima oară în insolvență, datoriile erau de peste 17,5 milioane! Atunci am militat să constituim masa credală și am ajuns la o plată de doar 4,9%, adică doar 980.000 de euro. 

Acum, acest al doilea plan de insolvență este năucitor! Mă gândeam că din acele 7 milioane o să mai rămâne de plată vreo 2-300.000 de euro. Dar nu! Suma este de 5,4 milioane dintr-un total de 7! Adică teoretic e un plan de restructurare judiciară, în care plata datoriile se face aproximativ integral. Și m-am întrebat și eu atunci cine sunt creditorii care de fapt au și cerut insolvența. Am constatat că sunt 2: DDB-ul și domnul Negoiță, care mai are de recuperat tot vreo 2 milioane și ceva de euro”.

Constantin Anghelache: „Atunci ai priceput că această insolvență îi protejează pe marii investitori ai lui Dinamo, ca să își recupereze banii”

„Atunci am priceput de fapt că această insolvență îi protejează pe marii investitori ai lui Dinamo, ca să își recupereze banii. Cred că a fost o gândire greșită, pentru că altfel nu îmi explic. Probabil s-au gândit rapid că va începe construcția stadionului și vor găsi rapid un investitor, iar acești creditori își vor lua banii rapid în trei ani de zile. 


Însă acum acest scenariu a căzut. Stadionul va fi gata abia în 2025 sau 2026. Deci e o situație în care clubul trebuie să găsească o soluție să trăiască. Mai e un lucru foarte important aici. CNI lucrează prin intermediul Ministerului de Interne, care are în administrare complexul sportiv. Adică stadionul este la CS Dinamo, care este o unitate militară, potrivit Fanatik 

DDB și Ionuț Negoiță, principalii creditori, ar putea salva Dinamo dacă și-ar transforma creanțele în acțiuni

Comentarii