Ultima Postare

Planul ingenios al lui Dinamo pentru a genera venituri: Cum să transformi piatra în aur

  Foto: Sport Pictures La vârsta de 55 de ani, Ionuț Lupescu, figura emblemată în Clubul Sportiv Dinamo, a discutat despre posibilele denumiri ale viitoarei arene din ”Ștefan cel Mare”. Potrivit fostului mijlocaș, reprezentanții Ministerului de Interne, par să își îndrepte atenția către obținerea unei sponsorizări pentru această structură. Un exemplu relevant este echipa rivală din Giulești, Rapid, care a semnat un acord de sponsorizare cu o companie de pariere pentru arena de lângă podul Grant. Pe data de 21 martie 2024, suporterii dinamoviști au primit vestea mult așteptată: prin Hotărârea de Guvern adoptată în acea zi, autoritățile au eliminat toate blocajele în calea construcției noii arene din ”Groapă”. ”Indicii” despre numele noului stadion al lui Dinamo: ”Așa se întâmplă în lume!” Astfel, durata totală a proiectului nu va depăși 45 de luni și va fi gestionată de Compania Națională de Investiții. Ionuț Lupescu, în calitate de președinte de onoare al CS Dinamo, a expri

Post Top Ad






Ce decizie a luat deținătorul de drepturi TV










Cei mai mulți dintre conducătorii din Liga 1 sunt disperați că actuala criză provocată de coronavirus le va pune lacăt pe cluburile pe care le păstoresc. Nu mai vin banii din drepturile TV și astfel „afacerea” poate fi trasă pe dreapta.

Cel puțin pentru sezonul în curs problemele financiare nu ar trebui să fie foarte mari, pentru că echipele din Liga 1 au primit deja mai mult decât au prestat pe teren. FANATIK a aflat că echipele mai au de încasat, împreună, doar 2,24 milioane de euro din totalul anual de 28!

Cluburile din Liga 1 au luat deja 92 la sută din banii din drepturile TV, deși s-au jucat doar 73 la sută din partide!
Mai mult de jumătate dintre cele 14 echipe din Casa Pariurilor Liga 1 au un buget care e format, în proporție de aproape 60 la sută, din banii ce vin drepturile TV. Printre acestea aproape toate formațiile din play-out, dar și Gaz Metan Mediaș sau FC Botoșani, care au ajuns, în premieră, în play-off.


În aceste condiții temerea care planează asupra șefilor acestor formații privind modul cum se va derula contractul cu deținătorul de drepturi TV pare pe deplin justificată. Dar pare justificată în viitor, nu neapărat în acest moment.

De ce? Pentru că în acest moment în care Liga 1 este suspendată – fără a se ști când se mai reia sau dacă se mai reia – cluburile din Liga 1 au încasat 92 la sută din banii din drepturile TV pe sezonul 2019/2020! Adică aproape 26 de milioane de euro din cele 28 de milioane de euro anual pe care-i primesc de la TV


Mai concret, ca să știm cu exactitate despre ce vorbim. S-a disputat sezonul regulat, adică 182 de meciuri (26 de etape a 7 meciuri pe rundă) și s-au mai jucat două etape din play-off și play-out, adică încă 14 meciuri. Ar mai fi 72 de partide (24 play-off, 48 play-out). Din totalul de 268 de meciuri într-un întreg sezon competițional s-au jucat până acum 196 de partide, adică circa 73 la sută! Dar banii încasați sunt 92 la sută din total!

Pe 10 martie 2020 s-a plătit 62,5 la sută din ultima rată, cea de 6 milioane de euro. Au mai rămas de achitat 2,24 milioane de euro!
Să detaliem ca să fie foarte clar că șefii de cluburi au cam încasat aproape totul pentru sezonul în curs, deși ar mai fi destul de jucat. Cele 28 de milioane de euro (sumă netă) sunt plătite în trei tranșe: prima în luna iulie 2019, a doua în ianuarie 2020, a treia (și ultima) în martie 2020.

Discutăm doar despre ultima, pentru că despre ea nu au apărut încă informații privind plata, aceasta fiind de 6 milioane de euro. Celelalte 22 de milioane din contractul anual s-au achitat în primele două rate.

FANATIK a aflat că pe 10 martie 2020, din a treia rată de 6 milioane de euro s-au achitat către cluburi peste 60 la sută din sumă. Au mai rămas doar 2.240.000 de euro din întregul contract, adică 8 la sută din contractul pe un an! Aceștia sunt toți banii pe care formațiile de Liga 1 îi mai au de încasat pentru sezonul în curs, 2019/2020, suspendat în acest moment!


Ad by Valueimpression
LPF și Orlando Nicoară confirmă informațiile FANATIK. „Dacă se dispută toate meciurile, vom achita până la ultimul cent!”
Mai sunt câteva informații care trebuie spuse, mai ales că media a acreditat ideea, imediat după declanșarea crizei și suspendarea campionatului, că cluburile din Liga 1 pierd 7,5 milioane de euro din actualul contract.

Era doar un calcul sumar făcut între numărul de meciuri rămase de disputat din total, procent aplicat apoi celor 28 de milioane de euro anuale. Nu! Cluburile din Liga 1 pierd în acest moment doar 2,24 milioane de euro din total, asta dacă nu se va relua campionatul și nu se va mai disputa niciun meci. Adică 8 la sută din suma totală, informație confirmată pentru site-ul nostru de secretarul general al LPF, Iustin Ștefan.

„Noi am discutat cu cei care dețin drepturile TV și ni s-a transmis că se va plăti, fără probleme, și restul de 8 la sută din drepturile TV dacă se va relua competiția. Este vorba de circa 2 milioane de euro. I-am înțeles, pentru că mai sunt 72 de partide de disputat și vor să se protejeze și ei” – Iustin Ștefan pentru FANATIK

Omul care putea să lămurească foarte clar situația actuală este Orlando Nicoară, președintele EAD Interactive, cea care a cumpărat drepturile TV.

Orlando Nicoară a discutat cu FANATIK și imediat după întreruperea campionatului de către FRF și a dat asigurări că toate cluburile pot sta liniștite. „Nu ne-am gândit și nici nu luăm în calcul, deocamdată, posibilitatea ca sezonul să nu se termine. Vom vedea cum evoluează lucrurile”, s-a mărginit să declare atunci Nicoară, reprezentantul firmei care deține drepturile TV pentru Liga 1.



Acum situația pare să se fi schimbat puțin, în sensul că scenariul înghețării sezonului nu e o utopie. Totuși, Orlando Nicoară speră că se va juca pentru ca firma pe care o reprezintă să achite și restul de bani către cluburi!

„Da, confirm că mai este o sumă de achitat cluburilor din contractul pe actualul sezon. Sunt și drepturi TV, și drepturi comerciale. Pot să vă spun că dacă se va relua campionatul și se vor disputa toate meciurile, indiferent că vor avea loc în lunile mai sau în iunie, vom achita până la ultimul cent prevăzut în contract” – Orlando Nicoară, președinte EAD Interactive, deținătorul drepturilor TV în Casa Pariurilor Liga 1 pentru FANATIK

În acest moment, fiecare echipă din Liga 1 pierde, pe acest sezon, o medie de 200.000 de euro per club. Puțin monșer, la cât vă plângeți!
Mai este un amănunt de notat. Din informațiile noastre, ultimele trei formații din clasament au primit deja toți banii pentru sezonul 2019/2020! Iar ca să luăm un exemplu de la mijlocul clasamentului, pentru a nu da nume că se supără șefii noștri de cluburi, o formație care mai avea de luat la a treia rată 700.000 de euro din drepturi TV a încasat circa 550.000 de euro.

Per total, în acest moment, fiecare club de Liga 1 (excepție cele 3 de mai sus) pierde circa 200.000 de euro de căciulă dacă nu se reia acest sezon. Bani pe care EAD Interactive, deținătorul drepturilor TV, îi va opri, cu siguranță, din contractul pe sezonul 2020/2021! Cam puțin 200.000 de euro la cât de plângăcioși sunt cei care stau comozi la birouri și așteaptă drobul de sare de la TV-uri. Apoi urlă disperați că vine falimentul!

Algoritmul după care se împart cele 28 de milioane de euro anual la formațiile din Casa Pariurilor Liga 1
FANATIK a analizat zilele trecute și modul în care se împart banii din drepturile TV la formațiile din Liga 1. FSCB este echipa care a încasat cei mai mulți bani în ultimii ani, dar marea surpriză este clasarea pe poziția secundă a celor de la Dinamo.

Iar asta datorită algoritmului de împărțire a banilor din drepturile TV. Este vorba despre împărțirea sumei totale anuale (28 de milioane de euro în sezonul în curs) în două părți care ajung la cluburi după cum urmează.

Prima jumătate de 14 milioane de euro e împărțită astfel:

30% se repartizează în mod egal cluburilor, indiferent de locul ocupat la un moment dat
70% se repartizează în funcție de locul ocupat în sezonul precedent
Cealaltă jumătate de 14 milioane de euro se împarte astfel:

50% echipelor din play-off, în funcție de locul ocupat în clasamentul sezonului regulat
50% echipelor din play-out, în funcție de locul ocupat în clasamentul sezonului regulat
S-a ajuns pe acest algoritm ca Dinamo, o formație care „a cochetat” preponderent cu clasări în afara podiumului să ia mai mulți bani din drepturile TV, pe o perioadă de 5-6 ani, decât Astra Giurgiu sau Viitorul, echipe care au devenit între timp chiar campioane ale României!



sursa foto: www.gsp.ro
sursa: www.fanatik.ro

Comentarii