Ultima Postare

Fosta legendă a lui Dinamo, Giani Kiriță, critică feroce: Ce spune despre actualii câini înainte de duelul cu FCSB?

  Giani Kiriță, fostul sportiv al formației Dinamo, exprimă nemulțumirea față de starea actuală a echipei sale anterioare. Giani Kiriță critica aspru jucătorii actuali ai lui Dinamo înaintea derby-ului cu FCSB: „Lipsa de spirit! Noi abordam meciurile ca niște câini turbulenți.” Înaintea confruntării dintre Dinamo și FCSB, programată în etapa a 17-a a Superligii, Giani Kiriță aduce acuzații serioase clubului din Ștefan cel Mare. Dinamovistul afirmă că jucătorii actuali și-au pierdut total determinarea în luptă. Giani Kiriță rememorează perioada când era pe teren pentru Dinamo și dezvăluie că el și colegii săi abordau derby-urile cu echipa lui Gigi Becali cu mult mai multă motivație, comparându-se cu câini turbulenți în adevăratul sens al expresiei. „Meciul pleacă de la 50-50. Nu există ca FCSB să fie favorită. Jocul ne va arăta dacă va fi dezechilibrat. Eu vreau să cred că pauza asta le-a adus altă mentalitate față de ce au avut până acum. O victorie contra FCSB-ului ar fi de moral, ar

Post Top Ad


Fotbaliștii nu mai pot intra în șomaj tehnic! Sunt nevoiți să aplice pentru ajutoare sociale

       Intra pe cel mai mare grup de dinamovisti de pe facebook

Dinamo, încurcată de pandemia de coronavirus? „Câinii” pot rata calificarea în Europa League


Fotbaliștii din Casa Pariurilor Liga 1 nu vor mai putea intra în șomaj tehnic, pentru că Ordonanța care dorea să sprijine companiile și angajații pe durata stării de urgență a fost modificată.
Fotbaliștii nu mai pot intra în șomaj tehnic
Ordonanța prin care Executivul a dorit să sprijine companiile și angajații pe toată durata stării de urgență a fost modificată din nou, inclusiv articolul care făcea referire la sportivi.
Astfel, fotbaliștii nu mai au cum să intre în șomaj tehnic, ci trebuie să formuleze cereri către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, o instituție care vine în ajutorul sinistraților și a oamenilor care se află cu adevărat în situații economice grele.
Cluburile sunt nevoite să suspende temporar contractele jucătorilor și trebuie să primească din partea fotbaliștilor cereri și declarații pe proprie răspundere, care vor fi depuse la AJPIS.
Noile concluzii din forma actului:
Sportivii beneficiază pe perioada stării de urgență de 75 la sută din salarii, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Adică nu mai mult de 75 la sută din 5.429 de lei.
Ordonanța nouă nu mai obligă cluburile să pună diferența până la 75 la sută din salariul real al sportivului, așa cum era într-o formă nepublicată a documentului, o versiune în care Guvernul corela situația fotbaliștilor cu Codul Muncii. S-a renunțat la legătura asta și sportivilor le rămâne doar să spere că nu-i vor abandona cluburile. 
„Suplimentar față de indemnizația de 75 la sută din salariul mediu brut, au posibilitatea de a negocia cu structurile sportive plata altor indemnizații care să compenseze diminuarea salariilor”, stabilește Ordonanța.
Forma contractelor folosite în activitățile sportive conține o taxare foarte mică, salariul net fiind mai mic cu 10% față de brut și nu prevede contribuția la asigurările sociale, în timp ce la contractele de muncă obișnuite, taxele sunt de 76%
Dumitru Costin avertizează că jucătorii pot depune litigii
Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, avertizează într-un interviu pentru gsp.ro că jucătorii pot depune litigii, dezvoltând mai multe scenarii în această speță:
„Şomajul tehnic este apanajul unui contract colectiv de muncă, atunci intri sub incidenţa lui, dar sportivii au contract de activitate sportivă, nu un contract de muncă”
„Chiar şi cei cu contracte de muncă trebuie să se încadreze într-o anumită categorie pentru a putea fi trimişi în şomaj tehnic, societatea respectivă să aibă 25% mai puţin din încasări faţă de luna precedentă. Cluburile din Liga 1 credeţi că sunt în această situaţie? Mă îndoiesc, fiindcă la final de februarie tocmai ce le-a fost achitată- o tranşă consistentă a drepturilor TV, ultima pe acest sezon”
„Până la apariţia acestei forme de angajament, contract de activitatea sportivă, fotbaliştii, dar şi ceilalţi sportivi activau pe conveţii civile, care, cât de cât, tot îij mai apărau din perspectivă socială. Acum, cei care sunt plătiţi pe contract de activitate sportivă, practic nu cotizează cu nimic la sistemul de pensie sau la asigurările sociale şi de sănătate. Tocmai de aceea a fost nevoie de noi updateuri ale guvernului privind alte categorii de angajaţi, ca să explice modul în care se aplică şi unde anume se pot adresa aceştia”
„În momentul de faţă, jucătorii se află în faţa a două situaţii. Fie acceptă, în urma unei negocieri, o redimensionare a contractului, cum înţeleg că s-a întâmplat deja pe la unele cluburi, fie dacă nu semnează şi totuşi li se taie salariul unilateral, sub o formă sau alta, au posibilitatea de a contesta, la ieşirea din starea de urgenţă, la instanţele sportive competente, deci vor deschide litigii”.
Doar două cluburi au apelat la măsura de a trimite fotbaliștii în șomaj tehnic. Este vorba despre Poli Iași și Chindia Târgovișe, care își asumă riscul de a ajunge în procese cu jucătorii după ce starea de urgență va trece, în cazul în care fotbaliștii vor considera că suspendarea contractelor nu a fost legală.

Indemnizația nu-i va fi plătită jucătorului ca șomaj tehnic, ci sub forma unui ajutor social. Ministerul Muncii a sesizat că sportivii nu achitau contribuții la șomaj, precum restul angajaților cu contracte de muncă.sursa foto: www.gsp.ro

Comentarii