Ultima Postare

La Vânătoare de Puncte: "Câinii Roșii" Înfruntă Bariera Arbitrajului, ca și în campionatul când am retrogradat

  sursa foto: GSP.ro Dinamo București se pregătește pentru un meci crucial în play-out-ul SuperLigii, unde va întâlni FCU  Craiova în deplasare. Programat pentru 20 aprilie (sâmbătă) la 17:30, meciul va fi transmis în direct pe  Digi Sport 1. Înaintea acestei confruntări decisive pentru evitarea retrogradării, unul dintre oficialii echipei a avertizat că jucătorii trebuie să-și dovedească valoarea. Răzvan Zăvăleanu, administratorul juridic al clubului, a subliniat că jucătorii beneficiază de condiții excelente și nu au scuze în cazul unui eșec. De asemenea, a precizat că o victorie împotriva Craiovei ar fi crucială pentru finalul sezonului competițional. ”Nu cred că există plângeri din punctul de vedere al condițiilor puse la dispoziție pentru jucători.  Trebuie să arate că au o anumită valoare de Liga 1 (n.r. SuperLiga) și să facă în așa fel încât jocul lor să  ne ducă la rezultatele scontate. Pe lângă partea care ține de puncte, cred că este o componentă  

Post Top Ad






FOTO | 21 martie, ziua „câinilor”! Dinamo obținea cele mai mari performanțe europene







În peste 70 de ani de istorie, Dinamo are două mari isprăvi pe continent: o semifinală de Cupa Campionilor Europeni, în 1984, și o semifinală de Cupa Cupelor, în 1990. Interesant e că ambele calificări în careul de ași al celor două competiții au fost izbutite în zile de 21 de martie.

Calificarea în semifinalele CCE
Cronologic, dar și valoric, cea dintâi performanță a venit în urmă cu 36 de ani. Se întâmpla în fața unui stadion "23 August" sufocat de suporteri dinamoviști, peste 70.000 de oameni venind să vadă returul cu Dinamo Minsk, din sferturile de finală ale CCE. Manșa a doua pornea de la 1-1, scor excelent scos pe terenul puternicei campioane a Uniunii Sovietice.

Chiar dacă nu avea anvergura lui Dinamo Kiev sau a lui Spartak Moscova, trupa din Minsk deținea un lot cu câțiva fotbaliști extraordinari. Cel mai valoros era Serghei Aleinikov, care după căderea Zidului Berlinului avea să prindă un contract direct la Juventus Torino! Alături de Aleinikov, în epocă provocau frisoane numele lui Andrei Zigmantovici, Serghei Goțmanov, Gheorghi Kondratiev și Victor Sokol.

Pare greu de imaginat, însă Sokol a fost în acel sezon '83-'84 golgheterul Cupei Campionilor, cu 6 reușite! I-a depășit, printre alții, pe Ian Rush, pe Kenny Dalglish (ambii de la Liverpool) și pe Roberto Pruzzo (AS Roma).



În ciuda renumelui adversarului, elevii lui Dumitru Nicolae "Nicușor" au început fantastic returul din 21 martie '84. După numai câteva zeci de secunde, Ionel Augustin avea să lovească bara lui Kurbiko, apoi același "Oneață" (10') marca golul de 1-0, profitând de o ieșire hazardată a goalkeeper-ului bielorușilor. Ulterior, Țețe Moraru a respins absolut tot ce i-a amenințat poarta, astfel că bucureștenii au sărbătorit o calificare istorică în primele 4 formații de pe continent.

Dinamo București - Dinamo Minsk 1-0 (în tur 1-1)

Sferturi de finală CCE, manșa secundă, 21 martie 1984
A marcat: Augustin (10')
Dinamo București: Moraru - Rednic, Al. Nicolae, I. Marin, Stănescu - Dragnea, Mulțescu (46' Custov), Movilă - Țălnar (88' V. Turcu), Augustin, Orac. Antrenor: Dumitru Nicolae "Nicușor"
Dinamo Minsk: Kurbiko - Șișkin, Truhan, Borovski, Kurenin - Goțmanov, Zigmantovici, Pudișev, Aleinikov - Gurinovici (72' Vasilevski), Kondratiev (57' Sokol). Antrenor: Veniamin Arzamasțev
Stadion: "23 August". Spectatori: 70.000
Arbitru: Keith Hackett (Anglia)

Parcursul lui Dinamo în CCE 1983-1984
3-0 și 1-0 cu Kuusysi Lahti
3-0 și 2-3 cu Hamburger SV
1-0 și 1-1 cu Dinamo Minsk
1-2 și 0-1 cu Liverpool
"Când am irosit acea ocazie imensă de a marca, în startul partidei, nici nu știam unde să mă ascund de supărare, aveam impresia că i-am trișat pe cei 70.000 de oameni din tribune... Apoi, golul m-a readus pe lume!"
Ionel Augustin, atacant Dinamo

"Remarc prestația tuturor băieților, am evoluat ca o mare echipă europeană. În semifinale mi-aș dori să dăm piept cu Benfica sau cu AS Roma"
Cornel Dinu, secund Dinamo

Calificarea în semifinalele Cupei Cupelor
Al doilea 21 martie de poveste pentru roș-albi a fost în urmă cu fix trei decenii. După 2-1 în Ștefan cel Mare, elevii lui Mircea Lucescu mergeau în Iugoslavia pentru revanșa cu Partizan. S-a jucat la Titograd, actuala Podgorița, terenul din Belgrad al "militarilor" sârbi fiind suspendat.

În pofida unei presiuni constante exercitate de Partizan, mai ales în prima repriză, "câinii" au avut mereu controlul meciului și au lovit decisiv după pauză. Mai întâi prin Ionuț Lupescu (53'), șut formidabil de la aproape 30 de metri, apoi prin Florin Răducioiu (70'), execuție de mare jucător, după o greșeală a stoperilor iugoslavi și o cursă rapidă a "Marelui Blond".

Între cele două goluri, românii și-au permis luxul să rateze și un penalty. Vaișcovici a procurat lovitura de la 11 metri, dar Dănuț Lupu (55') a lovit bara din dreapta lui Omerovici.

Apropo de Omerovici, acesta era doar unul dintre starurile lui Partizan. Ascensiunea cea mai puternică avea s-o cunoască Predrag Mijatovici, câștigător de Champions League cu Real Madrid. Cariere foarte interesante au mai avut Predrag Spasici (Real Madrid și Osasuna), Goran Bogdanovici (Mallorca și Espanyol), Goran Milojevici (Mallorca și Celta Vigo) și Gordan Petrici (Glasgow Rangers și Crystal Palace).

Partizan Belgrad - Dinamo București 0-2 (în tur 1-2)
Sferturi de finală Cupa Cupelor, manșa secundă, 21 martie 1990
Au marcat: I. Lupescu (53'), Răducioiu (70')
Partizan: Omerovici - Stanojkovici, Miodrag Bajovici, Spasici, Petrici - Djurdjevici (59' Milorad Bajovici), Bogdanovici, Milojevici, Scepovici (60' Stevanovici) - Djurovski, Mijatovici. Antrenor: Ivan Golaț
Dinamo: Stelea - Mihăescu (83' Meszaros), I. Andone, Rednic, Klein - Lupu, I. Lupescu, Mateuț, D. Timofte - Vaișcovici (76' C. Zamfir), Răducioiu. Antrenor: Mircea Lucescu
Stadion: "Budućnost" (Podgorița). Spectatori: 15.000
Arbitru: José Rosa Dos Santos (Portugalia)

Parcursul lui Dinamo în CC 1989-1990
2-0 și 0-1 cu Dinamo Tirana
6-1 și 2-0 cu Panathinaikos Atena
2-1 și 2-0 cu Partizan Belgrad
0-1 și 0-1 cu Anderlecht
"La cum a jucat contra noastră, Dinamo poate spera cu îndreptățire să câștige Cupa Cupelor!"
Ivan Golaț, antrenor Partizan

5-2
a fost raportul șuturilor cadrate în partida de la Podgorița, în favoarea dinamoviștilor




sursa: www.gsp.ro

Comentarii