Post Top Ad






VIDEO | Procesul va avea loc miercuri, la Comisia de Disciplină a Federației











Federația Română de Fotbal le transmisese cluburilor o informare despre regulile din Cupa României. Conform textului din acel document, Andrei Vlad, portarul FCSB, a jucat în turul semifinalei FCSB-Dinamo 3-0 deși era suspendat. „Câinii” ar trebui să câștige cu 3-0 și să joace finala din cauza gafei pe care au comis-o oamenii lui Becali.


FCSB a încălcat regulamentul când l-a folosit pe Andrei Vlad în turul semifinalei cu Dinamo, însă roș-albii nu au respectat termenul din „lege" când au contestat prezența portarului. Cazul a devenit public înaintea manșei secunde din Cupă. Adrian Mihalcea a confirmat duminică: „Ni s-a spus înaintea returului că apăruse o problemă și exista posibilitatea să câștigăm la „masa verde" primul meci". 


Pe teren, FCSB a învins în tur cu 3-0 și a bătut-o pe Dinamo și în manșa a doua, cu 1-0.

Craiova și Viitorul, aceeași dilemă
Procesul va avea loc miercuri, la Comisia de Disciplină a Federației. Judecarea nu e simplă, fiindcă două regulamente ale FRF se bat cap în cap. ROAF, Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice, anulează cartonașele galbene înaintea optimilor de finală. Regulamentul Disciplinar le anulează înaintea "sferturilor".


Vlad încasase un „galben" în „optimi", cu U Cluj, și încă unul în "sferturi", cu Hermannstadt. „Câinii" consideră că el a evoluat în derby deși era suspendat, ceea ce ar însemna ca FCSB să piardă jocul cu 0-3, iar Dinamo să se califice în finala Cupei României. Ei se bazează pe interpretarea din ROAF. Au dreptate?


Dilema au mai avut-o și alte cluburi, încă din sezonul trecut. Craiova și Viitorul nu pricepeau cum erau cumulate cartonașele în Cupă, așa că au întrebat Federația. 


Ce le-a răspuns FRF în opinia pe care a semnat-o juristul Stângaciu


1. „Având în vedere că prin prevederile exprese ale articolului 30 din Capitolul II intitulat Competiții, din ROAF, se precizează că «Prezentele norme regulamentare se vor aplica cu precădere în situația de necorelare sau de contradicție cu normele existente în Regulamentul Disciplinar privind această competiție», articolul 30 alineatul 5.2 din ROAF stabilește că avertismentele aplicate jucătorilor în meciurile disputate până în faza șaisprezecimilor de finală ale Cupei României se anulează. Începând cu această etapă, oricare jucător care acumulează două cartonașe galbene va fi suspendat pentru un meci".


2. „Rațiunea pentru care a fost stabilită prevederea menționată mai sus a fost aceea de a asigura egalitate de șanse pentru toate cluburile participante începând cu faza șaisprezecimilor, etapă în care cluburile din Liga 1 intră în competiție, impunându-se, astfel, anularea cartonașelor galbene aplicate jucătorilor din cluburi care provin din eșaloanele inferioare".


3. „Regulamentul a intrat în vigoare la data de 2 august 2018 și oricare alte dispoziții contrare în materie se abrogă"


4. „ROAF al FRF a fost modificat în cursul anului 2018, fiind în mod evident completat în sensul de a acoperi toate eventualele lipsuri sau contradicții cu alte norme regulamentare privind Cupa României".


5. „Concluzia: cartonașele galbene primite anterior fazei șaisprezecimilor Cupei României se anulează. Începând cu această fază, jucătorii care acumulează două avertismente vor fi suspendați pentru următorul meci din Cupă".
Ce stabilea, pe scurt, Federația:


le transmitea Craiovei și Viitorului, care se interesau despre regulile din Cupă, că începând cu "16"-imi erau adunate cartonașele galbene și fiecare jucător care acumula două devenea suspendat. Andrei Vlad era, așadar, suspendat la meciul tur cu Dinamo, pe care FCSB l-a câștigat cu 3-0!


FCSB va juca finala, sunt convins! Nu fac Argăseală și ceilalți profesioniști asemenea gafe de liga a cincea! Comisia o să țină cont și de rezultatul de pe teren, a fost 5-0 pentru FCSB în dubla manșă!


Dumitru Dragomir, fost președinte al LPF
E greu ca FCSB să joace finala Cupei. Se discută, sunt anumite precedente. Din câte știu și din câte am auzit, FCSB nu e sigură că va juca în finală
Sorin Cârțu, manager U Craiova
Cei de la FCSB vor primi o veste proastă miercuri, nu vor juca finala Cupei. Așa am auzit, nu susțin că e sigur ce știu eu! Ar trebui să tragă tare să prindă locul al treilea, de Europa League!
Dan Nistor, mijlocaș al Craiovei 
Opinia FRF trimisă către Craiova și Viitorul


Contează când a fost depusă contestația?
FCSB păstrează o șansă în procesul cu Dinamo: roș-albii nu au contestat dreptul de joc al lui Vlad înainte, în pauza sau imediat după meciul tur din semifinala Cupei. Regulamentul așa cere. Dinamo a transmis memoriul la două zile după retur. 


Conducătorul unui club din prima ligă susține că întârzierea nu contează: „Evidența cartonașelor galbene e în sarcina fiecărei echipe și în a organizatorului competiției. Asta înseamnă că FRF, care organizează Cupa, trebuia să se sesizeze, să vadă că Vlad fusese folosit deși nu avusese drept de joc!". 


Are și un exemplu: Steaua a câștigat în 1997 la "masa verde" un meci cu PSG, din Cupa UEFA. Pe teren fusese 3-2 pentru „militari", scorul omologat a fost 3-0. Parizienii îl folosiseră pe Fournier, suspendat pentru acel joc. Steaua nu a depus o contestație atunci, UEFA s-a sesizat și i-a sancționat pe francezi. PSG a mers mai departe, până la urmă, a câștigat returul cu 5-0.
Haos în cealaltă semifinală!


Dacă Dinamo va câștiga miercuri dreptul de participare în finala Cupei, Poli Iași ar trebui să fie adversarul, nu Sepsi, întrucât covăsnenii au folosit și ei un jucător suspendat.


Litigiul Dinamo-FCSB se extinde și către cealaltă semifinală din Cupă. Sepsi a bătut-o clar pe Poli Iași, 5-1 și 3-0, însă avantajul ar putea să nu fie suficient. Trupa din Sfântu Gheorghe l-a folosit pe Bouhenna, un fundaș central aflat în aceeași situație în care se găsea Andrei Vlad, cu două cartonașe galbene.


Ieșenii nu au depus un memoriu, ei așteaptă ca FRF să decidă în cazul lui Vlad și să se sesizeze, automat, și cu privire la situația lor. Succesul lui Dinamo în proces ar stabili și victoria Politehnicii cu 3-0 în turul cu Sepsi, pe care covăsnenii l-au câștigat pe teren cu 3-0. În retur a fost 3-0 pentru Sepsi, deci ar fi egalitate.


„Sancțiunea de la comisii cântărește mai greu față de rezultatul de pe teren, deci Poli Iași ar merge în finală", explică oficialul unui club. Finala ar fi, așadar, Dinamo-Poli Iași, în loc de FCSB-Sepsi, doar pentru că echipele care au învins pe teren au folosit fotbaliști suspendați! 


Toate au licențe de Europa


inamo ar putea să joace finala Cupei, să câștige trofeul și să participe în Europa League, chiar dacă ar retrograda după finalul sezonului. La fel e situația în care se află Poli Iași. Ambele formații au obținut licențe pentru participarea în cupele europene, deși sunt amenințate de retrogradare. Și FCSB, și Sepsi au licențele. Comisia de Disciplină va lua o decizie miercuri. Ar putea urma recursul și încă un protest la Tribunalul de la Lausanne, unde Federația ar trebui să explice de ce nu a reacționat când două echipe au folosit, în semifinalele Cupei, jucători suspendați.




sursa video: digisport.ro
sursa: gsp.ro


Comentarii