Ultima Postare

Planul ingenios al lui Dinamo pentru a genera venituri: Cum să transformi piatra în aur

  Foto: Sport Pictures La vârsta de 55 de ani, Ionuț Lupescu, figura emblemată în Clubul Sportiv Dinamo, a discutat despre posibilele denumiri ale viitoarei arene din ”Ștefan cel Mare”. Potrivit fostului mijlocaș, reprezentanții Ministerului de Interne, par să își îndrepte atenția către obținerea unei sponsorizări pentru această structură. Un exemplu relevant este echipa rivală din Giulești, Rapid, care a semnat un acord de sponsorizare cu o companie de pariere pentru arena de lângă podul Grant. Pe data de 21 martie 2024, suporterii dinamoviști au primit vestea mult așteptată: prin Hotărârea de Guvern adoptată în acea zi, autoritățile au eliminat toate blocajele în calea construcției noii arene din ”Groapă”. ”Indicii” despre numele noului stadion al lui Dinamo: ”Așa se întâmplă în lume!” Astfel, durata totală a proiectului nu va depăși 45 de luni și va fi gestionată de Compania Națională de Investiții. Ionuț Lupescu, în calitate de președinte de onoare al CS Dinamo, a expri

Post Top Ad






Fotbal Club FCSB- FC DINAMO- matematica tribunei


Fotbal Club  FCSB-  FC DINAMO-  matematica tribunei


Vorbim aici despre Marele derby,  Unicul derby, El Clasico de România și asta mai ales  acum când ne-am putea numi indubitabil El Dinamo. 

După cum știm din propriile simțiri, numai  despre matematică nu discutăm când vine vorba despre acest duel și nici  aritmetică, ci mai degrabă aritmie cardiacă. Dar, după cum vom vedea, statistica sau această chimiţa în joaca de-a cine are mai multe derbyuri câștigate e tare futaboreică. Căci noi am rămas unii și aceiași, însă la ei: Unii sunt MeAPeNe

Ceilalți sunt ca Oile.  Că nu poate fi și lupul sătul și mielul intreg, a sesizat până și numitul Talpan și de atunci s-a strecurat prin strecurătoare și brandul și palmaresul și s-a mers cu papuci de fier până la capătul  răbdării, dar de asta nu mai putem noi?! 

Primul ,,CSCA" -Dinamo, disputat pe 21 noiembrie 1948,  s-a incheiat 0-1, prin golul marcat de Apostol. Ultimul Dinamo-Steaua a avut loc pe 24 decembrie 2017 și a fost câştigat cu  2-1 de ai noștri câini, asta dacă după marea schismă a  lui Talpan nu e de fapt finala Cupei României din noiembrie 2002 când frizam trupa lui Piţi cu 3-0 prin  golurile lui Fluvius Stoican, Vlad Munteanu și Florentin Petre.

 Era FCSB a debutat în 2018, pe 18 februarie, consemnând un 2-2, asta dacă nu e cel din ianuarie 2002 când am inaugurat nocturna, dar nu am văzut decât 2 goluri ale noastre(Danciulescu,Tameş) și 4 ale lor(Răducanu-2, Aliuţă,  Boștină). Ce confuzie ce brambureală, nu ?! 

În altă ordine de idei, dacă împărțim statistica in două, adică  ante și prostPipera,  statistica tuturor meciurilor spune că CCA/Steaua/FCSB are 61 de  victorii, Dinamo București 60 și 57 de egaluri, așadar în total 178 de meciuri all time și în toate competițiile. 

Cel mai mare scor scos de Dinamo cu militanţii pentru predare necondiționată a adversarilor din dreptunghiul verde al augustului prim secretar a fost un 6-2 și s-a inregistrat pe 30-09-1951. Din păcate rivalii au luat primul titlu în acel an, la golaveraj: +23 ei, +24 Noi. 

În ceea ce privește capitolul umilințe, ei ne-au bătut mai urât de două ori, cu același scor:  5-0.  Prima dată s-a întâmplat prin  '85, după 7 ani in care băieții lui Valentin nu au luat nici un campionat și a doua oară în '98, când, după acel meci,   Viorel Hizo a  fost inlocuit de Cornel Dinu și de atunci am reînceput să muşcăm din nou din ei.

 Per total, neţinând cont de controversa cu armata,  s-au disputat  în campionat 146 de partide între Dinamo şi Steaua cu 49 victorii ale noastre, 44 victorii ale lor și 53 de meciuri egale.  Steliştii au marcat de 197 de ori, dinamoviştii de 194. 

 Cel mai controversat derby a fost finala Cupei din 1988,  când după un Gol anulat lui Balint pe motiv de ofsaid, Valentin Ceaușescu și-a retras jucăria roș-roș-albastră de pe teren, iar meciul a fost pierdut de ei după regulamentele federației cu 3-0 la masa verde, decizie întoarsă de fiul cel Mare a lui Ceaușescu, meciul fiind decretat ca fiind câștigat de cei din Ghencea cu 2-1, Cupa poposind incognito tot acolo.

 Dacă ar fi să aleg- să alegem- cel mai frumos El Clasico românesc ar fi două (evident pot fi oameni care ar putea vedea sau  simți și altfel); primul e finala din 2 mai 1990, acel minunat 6-4 și acea minunată echipă cu 10 jucători de națională plus al 11-lea, Timofte, care a intrat pe parcurs: Stelea- Doboş-Andone- Rednic-Klein- Sabău-Lupescu-Mateuţ, Lupu- Răducioiu-Vaişcovici. Păcat ca a urmat Copa del Mondo și echipa s-a dizolvat european.  Al doilea cel mai, sau, printre cele mai frumoase derbyuri e cel din 7 Aprilie 2007 în care am învins cu 4-2 în Ghencea, meci disputat fără spectatori și in care acționarii clubului în frunte cu Shakira Borcea au ţinut loc de galerie. Sunt ușor de rememorat si acum semifoarfeca Corbului și stângul în vinclu a lui Cap de Zmeu. 

Una peste cealaltă,  clasicul  fotbalului românesc e plasat între cele opt derbyuri europene de 5 stele și anume:

Barcelona-Real

Panaitinaikos-Olimpiakos

Ajax-Feyenoord

Celtic Glasgow-Glasgow Rangers

Dinamo Zagreb-Hajduk Split

Steaua Roșie Belgrad-Partizan Belgrad g

Galatasaray Istanbul-Fenerbahce și Dinamo Kiev-Şahtior Doneţk. 

Știți cum se spune: gluma trebuie să muște ca un miel, nu ca un câine, însă un astfel de meci nu mai e un joc. Ioan Mărginean, recent numitul presedinte al lui Dinamo, declară înaintea marelui meci, în aceeași notă umorist-ironică: "Un derby Dinamo-FCSB acum..Că nu pot să zic Dinamo-Steaua înseamnă foarte mult, ăla e mâine în altă Ligă (nr.Liga a 3 a). Înseamnă foarte mult pentru orice suporter dinamovist. "

Sâmbătă 3 octombrie Dinamo București poate da cu adevărat startul, nu contează neapărat statistica, istoria, ele obligă,  responsabilizează și îngroașă literele numelui și numelor căci cel mai importante e următorul meci, următoarea victorie a lui Dinamo împotriva rivalilor oricum s-ar numi ei.


Cu sau fără Covid, cu Man, co Man, fără Coman, ei vor vrea sa câștige la fel de mult ca noi. Păcat că legiunea străină, legiunea spaniolă nu va putea afla cu adevărat ce înseamnă  Dinamo, avand galeria în peluză, la un meci cu rivala de-o viață. Așa că Mejias, Gonzales, Pulijic, Grigore, Lopez, Camara, Răuţă, Gol, 

 Sorescu, Nemec, Borcea și care veți mai fi, să aveți un singur gând când călcaţi pe teren: AICI E DINAMO !  Doar Dinamo !!! 

Sâmbătă seară, de dragul statisticii, de dragul lui Dinamo și de dragul nostru, vrem victorie !


Articol scris de: Constantin Vlădeanu  

Comentarii